E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22089
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātajam no 2021. gada 1. janvāra

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Dina

Labdien! Esmu friziere, noformējos kā pašnodarbinātā, nav nevienas citas darbavietas. Kādi nodokļi man ir jāmaksā no šīgada 1. janvāra?

A
atbild:
20. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Reģistrējot saimniecisko darbību, var izvēlēties nodokļu režīmu.

Ja esat izvēlējusies maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no saimnieciskās darbības ienākuma vispārējā kārtībā, būs reizi ceturksnī jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pašnodarbinātā ziņojums par sociālajam iemaksām, jāsamaksā iemaksas. Nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam jāiesniedz gada ienākumu deklarācijā, jāsamaksā IIN.

Pašnodarbinātās personas iemaksu apmērs ir atkarīgs no saimnieciskajā darbībā gūtajiem ienākumiem. No 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam pašnodarbinātajai personai, ja tās ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, ir jāveic VSAOI no ienākumiem, kuri nav mazāki par minimālo algu (500 eiro). Pašnodarbinātā iemaksu likme ir 31,07%. Ja ienākumi ir lielāki par 500 eiro mēnesī, no summas virs 500 eiro jāveic 5% pensiju apdrošināšanai. Pilno likmi var maksāt arī no visa ienākuma. VSAOI veic reizi ceturksnī par tiem ceturkšņa mēnešiem, kuros ir ienākumi.

Ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, no faktiskajiem ienākumiem jāveic 5% iemaksas pensiju apdrošināšanai.

No gadā pirmajiem 50 eiro iemaksas neveic.

Sākot ar 2021. gada 1. jūliju, tiks ieviestas minimālās obligātās iemaksas. Iemaksu objekta noteikšana un kārtība mainīsies.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli saimnieciskās darbības veicējs maksā rezumējošā kārtībā, nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Informācija par nodokļiem, grāmatvedību, paziņojumu un deklarāciju iesniegšanu ir izklāstīta Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

VID publicē nodokļu maksātājiem aktuālo informāciju arī par grozījumiem normatīvajos aktos. Tāpēc ieteicams regulāri ieskatīties VID tīmekļvietnē, kā arī EDS un savā e-pastā izlasīt VID paziņojumus nodokļu maksātājam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas