E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22033
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Kā panākt, lai īpašumu mantotu radinieki un tas nepārietu valsts īpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2021
Elizabete

Labdien! Mans tēvs nomira pirms 15 gadiem. Tēvs bija precējies vairākas reizes. Cik zinu, trīs reizes. Viņa pēdējā sieva ir mirusi, un, cik zinu, kopīgu bērnu viņiem nav. Mana mamma ir tēva otrā sieva, un laulība tika šķirta. Mēs tēvam ar mammu esam divi bērni. Es zinu, ka tēvam no pirmās laulības ir divas meitas. Par viņām es neko nezinu. Es nezinu ne vārdus, ne uzvārdus, ne dzīvesvietu. Ir sanācis tā, ka tēvam ir trīs brāļi, kuri nekad nav precējušies, nevienam nav bērnu. Vismaz viņi tā saka. Viņi manto no vecākiem diezgan daudz zemes, nekustamo īpašumu. Es negribu, ka pēc tēva brāļu nāves viss manu vecvecāku īpašums nonāk valsts īpašumā vai, kā saka, “kāds valsts ierēdnis iebāzīs to sev kabatā”. Es ar tēva brāļiem pēc tēva nāves atjaunoju kontaktu, uzstādīju tēvam kapa pieminekli. Savu iespēju robežās apgādāju vecos onkuļus ar pārtiku, drēbēm. Tātad, cik es zinu, mēs pēc tēva brāļu nāves būsim četri mantinieki. Izklausās, ka būs grūti un dārgi atšķetināt šo mantojuma lietu. Kā man rīkoties? Kā nodrošināt situāciju, ka īpašums paliks mums, bērniem, vai tikai man, nevis valstij? Kas man ir jādara, kamēr brāļi ir dzīvi? Es arī saprotu, ka Latvijā ir daudz brīvas zemes ko iegūt īpašumā, nevis risināt radinieku radītos sarežģījumus.

A
atbild:
20. maijā, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Meldra Kaļva, zvērināta notāre

Ja persona, vēl dzīva esot, nav slēgusi mantojuma līgumu vai arī nav taisījusi testamentu, tad pēc viņas nāves mantošana notiek pēc likuma saskaņā ar Civillikumā norādīto mantošanas kārtību. Civillikuma 404. pantā noteiktas četras likumisko mantinieku šķiras:

  1. šķiras mantinieki ir meita, dēls, mazmeita, mazdēls;
  2. šķiras mantinieki ir māte, tēvs, brālis, māsa, pirms mantojuma atstājēja mirušo māsu/brāļu bērni;
  3. šķiras mantinieki ir pusbrālis, pusmāsa, pirms mantojuma atstājēja mirušo pusmāsu/pusbrāļu bērni;
  4. šķiras mantinieki ir vecāmāte, vecaistēvs, brālēns, māsīca un pārējie radinieki.

Ja jums un jūsu tēva brāļiem ir pierādāma radniecība, tad šāds mantojums valstij nepāriet, ja jūs noteiktā termiņā izsakāt savu gribu pieņemt mantojumu.

Saskaņā ar Civillikuma 416. pantā noteikto – ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij.

Līdz ar to, ja jūs ar tēva brāļiem viņu dzīves laikā neslēdzat kādu no atsavināšanas līgumiem vai mantojuma līgumu vai viņi netaisa testamentu, tad jums kā likumīgajiem mantiniekiem ir tiesības uz tēva brāļu atstāto mantojumu.

Jūsu tēva brāļu dzīves laikā jūs varat ar viņiem slēgt uztura līgumu, ņemot vērā, ka jūs jau šobrīd viņus apgādājat “ar pārtiku, drēbēm”. Pēc uztura līguma reģistrācijas zemesgrāmatā jūs kļūsiet  par īpašnieci, bet jāņem vērā, ka zemesgrāmatas nodalījumā būs apgrūtinājumi par labu tēva brāļiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas