E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22028
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

Nozaudēta kases čeka vietā var lūgt izsniegt darījumu apliecinošu dokumentu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2020
Evija

Labdien! Pirms nedēļas veicu manikīru salonā, bet aizmirsu paņemt čeku. Norēķinājos ar skaidru naudu. Tagad man nepieciešams šis čeks. Vai to ir iespējams saņemt pēc laika? Jautāju salonā, lai izsniedz man čeka kopiju, bet saņēmu atbildi, ka viņi nevar mani identificēt un izsniegt čeka kopiju. Kā man rīkoties? Vai ir vēl kādas iespējas?

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja darījuma partnerim izsniegtais kases čeks nozaudēts, lietotājs pēc darījuma partnera pieprasījuma izsniedz noformētu attaisnojuma dokumentu, kurā norādīti noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām noteiktie rekvizīti.2

Tādējādi nozaudēta, tostarp pakalpojuma saņemšanas vietā atstāta, kases čeka vietā elektroniskās ierīces lietotājam ir jānoformē attaisnojuma dokuments, kurā norādīti iepriekš minētie kases čeka rekvizīti.

Vēršam uzmanību, ka uzņēmuma vadītājs, ievērojot attaisnojuma dokumentiem normatīvajos aktos noteiktās prasības, patstāvīgi izvēlas šo dokumentu formu un sagatavošanas veidu, izņemot gadījumus, ja attiecīga attaisnojuma dokumenta noformēšanu vai saturu reglamentē konkrēts normatīvais akts. 3

Normatīvo aktu regulējums nenosaka laika periodu, līdz kuram pircējam ir tiesības pieprasīt pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam izsniegt darījuma apliecinošu dokumentu kases čeka nozaudēšanas gadījumā. Savukārt pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam nav pienākuma izsniegt darījuma partnerim darījumu apliecinošu dokumentu kases čeka nozaudēšanas gadījumā pēc normatīvajos aktos noteiktās informācijas glabāšanas termiņa.

Līdz ar to aicinām pakalpojuma saņēmēju sazināties ar pakalpojuma sniedzēju un pakalpojuma saņemšanas vietā atstātā kases čeka vietā, ja ir zināms precīzs darījuma datums un laiks, lūgt noformēt attaisnojuma dokumentu, kurā norādīti iepriekš minētie kases čeka rekvizīti.

Kases aparāta, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas programma un konstrukcija nodrošina, ka nav iespējams sagatavot nefiskālo dokumentu “čeka kopija”.1

____________________________

1 Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 95 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām” 21.6. apakšpunkts.

2 Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 65.1 punkts.

3 Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” 7. punkts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas