E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21986
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kas jāzina, ja vēlies tirgot savvaļas dabas veltes citā ES valstī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2020
Reinis

Labdien! Man ir tikai neliela pieredze uzņēmējdarbībā, tāpēc vēršos pie jums ar jautājumu, kā es savu biznesa plānu varētu īstenot dzīvē. Īsumā: ir doma ievākt Latvijas mežos sēnes un citas dabas veltes un sūtīt tās uz Nīderlandi, iespējams, arī uz citām ES valstīm. Cenu starpība ir liela. Gan tāpēc, ka labklājības līmenis atšķiras, gan arī tāpēc, ka lielā daļā Eiropas mežu kā tādu gandrīz nav. Bet pieprasījums pēc labiem produktiem no meža pastāv. Tātad: vietnē likumi.lv Ministru kabineta noteikumos Nr. 389 es izlasīju, ka jebkura fiziska persona drīkst gada laikā ievākt līdz 600 kg sēņu un faktiski bez jebkādu dokumentu noformēšanas tās tirgot vienkārši kā privātpersona. Ja saprotu pareizi, vien jāuztur pierakstu kladīte, cik, kur un kad tu esi pārdevis šīs meža veltes. Eiropas Savienības robežās muitas nodeva nav jāmaksā, vienīgi PVN saņēmēja valstij, kuru var pieprasīt atpakaļ sūtītājs. Kādi soļi man būtu jāsper, lai es varētu no Latvijas vākt un sūtīt uz, piemēram, Nīderlandi, sēnes vai ogas? Vai un kāds uzņēmums man būtu jādibina? Kādi vēl papīri ir jānokārto papildus? Un varbūt ir vēl kāds solis, kuru es vienkārši pieredzes trūkuma dēļ esmu izlaidis?

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Pārtikas un veterinārais dienests
Inese Levane, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte

Ministru kabineta noteikumos Nr. 499 “Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā” noteikts, ka primārās ražošanas produktus, tostarp savvaļas ogas un sēnes, drīkst piegādāt tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam. Tātad tās galapatērētājam/mazumtirgotājam izplata (tirgo) pats ogu un sēņu vācējs. Šis normatīvais regulējums ir attiecināms uz Latvijas teritoriju un Latvijas ražotāju.

Preču sūtīšana izplatīšanai citā valstī nav tieša piegāde galapatērētājam vai tieša piegāde mazumtirdzniecības uzņēmumam, tāpēc, ja persona vēlas iesaistīties starptautiskajā tirdzniecībā un savvaļas ogas un sēnes izplatīt citā Eiropas Savienības dalībvalstī, tai būtu:

  1. jāizpēta konkrētās valsts prasības attiecībā uz savvaļas ogu un sēņu izplatīšanu (parasti informāciju var atrast attiecīgās valsts uzraudzības dienesta mājaslapā);
  2. jāreģistrējas PVD kā pārtikas apritē iesaistītam uzņēmumam;
  3. jāņem vērā, ka svaigām ogām jāatbilst regulas Komisijas Īstenošanas regulas (ES) Nr. 543/2011 (2011. gada 7. jūnijs), ar ko nosaka sīki izstrādātus noteikumus Padomes Regulas (EK) Nr. 1234/2007 piemērošanai attiecībā uz augļu un dārzeņu un pārstrādātu augļu un dārzeņu nozari, prasībām (iepakojums, pavaddokumenti, izcelsmes valsts obligāta norāde u. c.).

Starp Eiropas Savienības valstīm pastāv brīvā tirdzniecība. Tas nozīmē, ka preču kravu kontrole uz dalībvalstu robežām netiek veikta, jo kontroli ES valstu teritorijās nodrošina katras valsts pārtikas apriti uzraugošais dienests.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas