E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21962
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai pašnodarbinātajai būs tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2020
Vita

Labdien! Jautājums ir par maternitātes un vecāku pabalsta saņemšanu pašnodarbinātai personai. Pašnodarbinātajai personai grūtniecības atvaļinājums sākas 2021. gada 3. maijā. Vai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu rēķinās par periodu no 01.01.2020. līdz 31.12.2020.? Vai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, ja obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai ir veiktas 2020. gada novembrī, decembrī un 2021. gada janvārī?

A
atbild:
21. decembrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Primāri, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B. Jūsu gadījumā obligātajām iemaksām ir jābūt faktiski veiktām 2021. gada 1. ceturksnī vai 2. ceturksnī līdz grūtniecības atvaļinājumam.

Šis nosacījums izpildīsies, ja iemaksas maternitātes apdrošināšanai veiksiet 2021. gada 1. ceturksnī (kā minējāt, 2021. gada janvārī).

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta nosacījumiem tiesības saņemt maternitātes pabalstu ir personām, par kurām ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B), vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Tādējādi, ja 6 mēnešu periodā no 2020. gada 1. novembra līdz 2021. gada 30. aprīlim valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai faktiski būsiet veikusi vismaz 3 mēnešus (kā minējāt, 2020. gada novembrī, decembrī un 2021. gada janvārī), jums kā pašnodarbinātajai būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

Vidējo algu aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2020. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim, kā to nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 32. pants.

Ja sievietei ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut arī obligātās iemaksas būs veiktas īsāku laika periodu, nekā noteikts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas