E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21866
Lasīšanai: 4 minūtes

Lielāku uzturlīdzekļu piedziņas lietās tiesa vērtē abu pušu argumentus un pierādījumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2020
Zelma

Labdien! Bijušais civilvīrs vēlas piedzīt lielākus uzturlīdzekļus 9 g. v. bērnam. Kopš dzīvojam atsevišķi, maksāju lielākus uzturlīdzekļus, nekā valsts noteikusi. Jaunajās attiecībās piedzima otrs bērns. Turpināju maksāt uzturlīdzekļus bijušajam civilvīram: valsts noteikto minimālo summu. Pašai nekustamais īpašums nepieder, ir tikai auto uz nomaksu. Bijušajam civilvīram ir dzīvoklis (hipotekārais kredīts, es esmu galvotāja). Ir vēl viens bērns, kas dzīvo atsevišķi. Cik lielā apmērā viņš var palielināt alimentus? Vai tiesa var nolemt piedzīt summu, ko viņš man pieprasa?

A
atbild:
16. decembrī, 2020

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Ja bērna tēvs vēlas piedzīt lielākus uzturlīdzekļus bērna uzturam, viņam šajā gadījumā būtu jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļa apmēra palielināšanu. Likums nenosaka uzturlīdzekļu piedziņas slieksni, vecāks, kurš vēlas piedzīt uzturlīdzekļus, var lūgt jebkuru uzturlīdzekļu summu. Taču tas automātiski nenozīmē, ka tiesa tādu summu prasītājam atzīs.

Pirmkārt, bērna tēvam saskaņā ar Civilprocesa likuma 93. panta pirmo daļu, kas tostarp noteic, ka "katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība", ir nepieciešams pierādīt un pamatot tiesai lūgto uzturlīdzekļu apmēru. Tas nozīmē, ka bērna tēvam ir jāiesniedz pierādījumi, kas norāda, ka tieši tāda uzturlīdzekļu summa bērnam ir nepieciešama ik mēnesi. Tiesa izvērtē prasības pieteikumā norādīto pamatojumu un iesniegtos pierādījumus, kā arī lūdz atbildētājam iesniegt savus paskaidrojumus un iebildumus par uzturlīdzekļu apmēru. Tiesa izvērtē abu pušu sniegtos paskaidrojumos, pierādījumus un argumentāciju.

Ņemot vērā konkrētās situācijas apstākļus, tiesa arī ņem vērā, ka vecākam, no kura vēlas piedzīt uzturlīdzekļus, ir piedzimis bērns, pastāv ikmēneša obligātie izdevumi (piemēram, īre, komunālie maksājumi, kredīti u. tml.), ir noteikta apmēra darba alga vai vispār nav ienākumu. Tiesa arī ņem vērā to, vai vecāks, no kura vēlas piedzīt uzturlīdzekļus, ir maksājis uzturlīdzekļus iepriekš, vai tas notika regulāri, vai nebija kavējumu. Jūsu situācijā par argumentu kalpos arī pierādījums (piemēram, izraksts no bankas konta par veiktajiem naudas pārvedumiem), ka maksājāt bērna tēvam lielākus uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai, kad jums ir bijusi tāda iespēja.

Tiesu praksē var novērot, ka parasti tiesa piedzen uzturlīdzekļus, kas ir mazāki, nekā to prasa prasītājs. Taču tas vienmēr ir atkarīgs no konkrētās situācijas, pušu argumentiem un iesniegtajiem pierādījumiem.

Tiesa mēdz noteikt uzturlīdzekļu apmēru, kas ir starp to summu, ko vēlas piedzīt prasītājs (jūsu situācijā bērna tēvs), un to summu, ko ik mēnesi maksā otrs vecāks, ar kuru bērns nedzīvo kopā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas