E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21849
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja BKA laikā vecāku pabalstus nesaņem, nav arī sociālās apdrošināšanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2020
Liena

Labdien! Ja vīrs dodas BKA, vai sievai pienākas pabalsts? Piemēram, maijā eju pirmsdzemdību atvaļinājumā, jūlijā piedzimst bērniņš, bet BKA atvaļinājumu izmanto vīrs, protams, vēl strādājot (izmantos iespēju, ka saņem 30% no algas un strādā). Kas šī pusotra gada laikā notiek ar sievieti? Vai viņai arī ir slimības lapa, ko apmaksā valsts? Vai nav nekādu ienākumu?

A
atbild:
14. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecākiem ģimenē ir jāvienojas, kurš saņem pabalstus par bērna kopšanu, jo gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu par viena un tā paša bērna kopšanu piešķir vienam vecākam.

Vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem. Ja bērna tēvs strādās, tas nozīmē, ka viņš neizmantos bērna kopšanas atvaļinājumu, tādēļ viņam pabalstu maksās 30% apmērā. Tam vecākam, kurš saņem vecāku pabalstu, vienlaikus maksā bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī). Bērna mātei, ja viņa nav vecāku pabalsta saņēmēja, bērna kopšanas pabalstu nemaksā.

Bērna māte var izmantot Darba likumā paredzēto bērna kopšanas atvaļinājumu. Šo atvaļinājumu var pieprasīt jebkurā laikā, kamēr bērns sasniedz 8 gadu vecumu. Darbiniekam ir tiesības izvēlēties bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, sadalot to pa daļām, vai uzreiz izmantot to pilnībā. Darbiniekam ir pienākums 1 mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Tātad pabalstus maksā vienam no vecākiem, savukārt tiesības pieprasīt pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu ir abiem vecākiem. Darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu tikai piešķir, bet neapmaksā. Līdz ar to darbinieks šajā laikā nav arī sociāli apdrošināts.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Valsts apdrošina tikai šiem nosauktajiem gadījumiem.

Savukārt, atrodoties atvaļinājumos un nesaņemot pabalstus par bērna kopšanu, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no valsts budžeta par personu netiek veiktas. Tas nozīmē, ka persona šajā laikā netiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas