E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21788
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme
6
6

Ja transportlīdzeklis pārdots, bet nav noņemts no uzskaites

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Modris

Labdien! 2018. gadā pārdevu auto rezerves daļām, dokumenti (valsts numurzīmes, tehniskā pase un Vin) palika pie manis. Gadu vēlāk, 2019. gada jūnijā, atnāca informācija, ka ar manu auto bez tiesībām ir braukusi cita persona. Noskaidroju, ka mana automašīna ir pārdota tālāk, nevis izjaukta detaļās. Tātad tagad, 2020. novembra beigās, saņēmu vēstuli no LTAB. Kā izrādās, 2019. gada oktobrī vadītājs, kurš braucis bez tiesībām, izraisījis avāriju, un tagad apdrošināšanas kompānija vēršas pret mani ar regresa prasību. Protams, lieki piebilst, ka auto nebija apdrošināts, jo tika pārdots. Vadītājs, kas izraisīja negadījumu, ir zināms, viņš izraisījis negadījumu, vadot auto bez tiesībām. Bet LTAB regresa prasību vērš pret mani, pēc OCTAS likuma 41. panta otrās daļas pirmā punkta. Vai ir kāda apstrīdēt šo regresa prasību? Kur man vērsties? Ko darīt šādā gadījumā?

A
atbild:
30. aprīlī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pirmšķietami Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja regresa prasība ir pamatota, un iespējas apstrīdēt regresa prasību, visticamāk, ir vājas.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 1. panta 13. punktā noteikts: transportlīdzekļa īpašnieks ir persona, kurai pieder transportlīdzeklis vai uz kuras vārda reģistrēts transportlīdzeklis. Savukārt 3. panta otrajā daļā skaidri norādīts: “Īpašnieka civiltiesisko atbildību par katru ceļu satiksmē lietoto transportlīdzekli, noslēdzot apdrošināšanas līgumu, apdrošina ikviens transportlīdzekļa īpašnieks [..]. Ja īpašnieks nodevis lietošanā citai personai transportlīdzekli, par kuru nav noslēgts apdrošināšanas līgums vai transportlīdzekļa lietošanas laikā ir beidzies apdrošināšanas līguma termiņš, apdrošināšanas līgumu īpašnieka vārdā slēdz transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs. Transportlīdzekļa īpašniekam ir pienākums noslēgt apdrošināšanas līgumu, ja to nav noslēdzis transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs.” Līdz ar to jūs arī jautājumā aprakstījāt, ka neesat izpildījis šo ar likumu noteikto katra transportlīdzekļa īpašnieka pienākumu.

Kaut arī starp jums un pircēju tika noslēgts pirkuma līgums, nav notikusi īpašuma tiesību nodošana pircējam, juridiski transportlīdzeklis joprojām pieder jums.

Lai pārdotu vieglo automašīnu, šajā gadījumā tā bija jānoņem no uzskaites, skatīt Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumu Nr. 1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumu” 63. punktu: “Transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites ir transportlīdzekļa reģistrācija, kuru veic, lai varētu transportlīdzekli atsavināt [..]. Transportlīdzekli noņemot no uzskaites, par to izdara atzīmi Transportlīdzekļu reģistrā. Noņemot transportlīdzekli no uzskaites atsavināšanai Latvijā vai izvešanai no Latvijas, tiek izbeigta reģistrētā turētāja atbildība par pārkāpumiem, kas ar transportlīdzekli izdarīti ceļu satiksmē.

Īpašuma tiesību maiņu ir iespējams veikt, arī izmantojot CSDD elektroniskos pakalpojumus: no lietotnes telefonos  vai internetā (www.e.csdd.lv), šādā gadījumā drošības pēc nepieciešams izmantot iespēju “ar nodošanu iegūta transportlīdzekļa īpašnieka maiņu”, tomēr gan pārdevējs, gan pircējs nevajadzīgi riskēs, ja tiek izvēlēta opcija “īpašnieka maiņu, pamatojoties uz abpusēju iesniegumu, atsavinātājam noformējot distances pilnvarojuma atzīmi ieguvējam reģistrēt īpašnieka maiņu”. Pēdējā no minētajiem gadījumiem īpašuma tiesību reģistrēšana ir jāveic pircējam, bet pārdevējam joprojām ir gan īpašuma tiesības, gan atbildība par visu, kas notiek ar šo transportlīdzekli.

Ņemot vērā, ka transportlīdzekli pat nebijāt noņēmis no uzskaites (numuri un tehniskā pase atrodas pie jums), jums tagad būs jāatbild par to, kas ir izdarīts ar šo transportlīdzekli. Varēsiet pēc tam regresa ceļā piedzīt zaudējumus no personas, kura jums tos ir nodarījusi. Šāda kārtība neļauj transportlīdzekļa īpašniekam kurā katrā laikā noņemt numura zīmes un izvairīties no atbildības.

Ievērojot, ka reģistrācijas apliecība un numura zīmes atrodas pie jums, rekomendēju transportlīdzekli noņemt no uzskaites atsavināšanai Latvijā vai norakstīšanai Ministru kabineta noteikumu Nr. 1080 65. vai 69. punktā aprakstītajā kārtībā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas