E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21760
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērns apgādībā nodokļa atvieglojumam un pabalstam var būt vienam no vecākiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2020
Diana

Mans vīrs ir bez darba no pagājušā janvāra. Šomēnes viņam lika rakstīt pieteikumu dīkstāves Covid-19 pabalstam. Mums ir trīs bērni. Es vienīgā strādāju. Jautājums, vai mans vīrs var saņemt pabalstu par bērniem papildus, ja bērni apgādībā man. Esam precējušies.

A
atbild:
23. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par nepilngadīgiem bērniem var izmantot nodokļu maksātājs – viens no vecākiem, norādot apgādājamos savā nodokļa grāmatiņā.

No jūsu jautājumā izklāstītās situācijas nav saprotams, par kādu dīkstāves pabalstu ir runa. Vai vīrs kopš jaunvāra nestrādā (nav darba attiecībās), vai arī uzņēmums viņu nevar nodrošināt ar darbu jau kopš gada sākuma, kad vēl nebija Covid-19 izraisītās situācijas.

Jo dīkstāves pabalstu piesaka darba devējs – savu darbinieku atlīdzības kompensēšanai. Jaunie noteikumi par atbalstu dīkstāvē paredz, ka darbiniekam, kurš saņem atbalstu par dīkstāvi, piešķir piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru darbiniekam tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums. (Ministru kabineta 2020. gada 10. novembra noteikumi Nr. 675 “Noteikumi par atbalsta sniegšanu nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid-19 krīzes apstākļos”.)

Pašvaldība var piešķirt pabalstu krīzes situācijā tiem iedzīvotājiem, kuri nevar nodrošināt savas pamatvajadzības. Pabalsta krīzes situācijā saņēmējiem izmaksā arī 50 eiro par katru aprūpē esošu bērnu līdz 18 gadu vecumam. Pašvaldība neizmaksā 50 eiro pabalsta palielinājumu par bērnu, ja personai, kura vienlaikus saņem arī dīkstāves pabalstu, jau ir piešķirta piemaksa par apgādībā esošu bērnu.

No tiesību normām izriet: tā kā nodokļa atvieglojumu par katru bērnu var saņemt viens no vecākiem, arī cita atbalsta saņemšanai tāds nav paredzēts dubultā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas