E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21722
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai tēvs var saņemt Rīgas pabalstu par jaundzimušo, ja bērns un mamma deklarēti citur

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2020
Artūrs

Labdien. Mums piedzima bērns, un ir jautājums par pašvaldības pabalstu. Mana sieva ir deklarēta Dagdas novadā, un bērns ir deklarēts turpat. Es esmu tēvs, un es esmu deklarēts Rīgā. Sakiet, lūdzu, vai mēs varam saņemt pabalstus no saviem novadiem? Vai tikai viens var saņemt to?

A
atbild:
19. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Rīgas dome
Lita Brice, Labklājības departamenta Direktora biroja Klientu servisa nodaļas vadītāja

Pašvaldības, atbalstot savus iedzīvotājus, ģimenes ar bērniem, var paredzēt vienreizēju pabalstu vecākiem par jaundzimušo bērnu. Tas ir pabalsts no pašvaldības budžeta, un tam ne nosacījumus, ne apmēru valsts nenosaka, jo valsts nav uzlikusi pienākumu pašvaldībai šādu pabalstu maksāt.

 Pabalsta nosacījumi (deklarēšanās termiņš un summa) ir noteikti pašvaldības saistošajos noteikumos. Šī pabalsta apmēri pašvaldībās ir atšķirīgi.Tas atkarīgs arī no pašvaldības finansiālajām iespējām un atbalsta pasākumu kopuma saviem iedzīvotājiem.

 Dagdas novada pašvaldības mājaslapā ir informācija par visiem pabalstiem, arī par pabalstu jaundzimušā aprūpei. Pabalsts tiek piešķirts vienam no jaundzimušā bērna vecākiem, kurš deklarējis savu dzīvesvietu Dagdas novadā pēdējos 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas un deklarējis jaundzimušo bērnu Dagdas novadā. Pabalsta apmērs par jaundzimušo bērnu ir 220 eiro. Tiesības saņemt pabalstu saglabājas sešus mēnešus no bērna piedzimšanas dienas.

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice informē, ka Rīgas domes saistošie noteikumi neliedz saņemt jaundzimušā pabalstu Rīgā, ja tas tiek saņemts arī citur. Tātad, ja tēvs ir bijis gadu deklarēts Rīgā, tad viņš var saņemt jaundzimušā pabalstu Rīgā – 150 eiro.

Papildu informācijā par pabalstu norādīts: Ja bērna piedzimšana reģistrēta citā Latvijas pilsētā, pagastā, pabalsta pieprasītājs vēršas Rīgas Sociālajā dienestā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un bērna dzimšanas apliecību. Pabalsts jāpieprasa sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

 Plašāku informāciju par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību Rīgā jūs varat iegūt, zvanot:

  • Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvais tālrunis 80005055

(P., 0., T., C. 9.00–17.00; Pt. 9.00–16.00. Pusdienu pārtraukums 12.30–13.00. Ārpus darba laika darbojas balss pastkastīte)

  • Rīgas Sociālā dienesta informatīvais tālrunis 67105048 (darba dienās darba laikā)

Informācija ir atrodama Rīgas domes Labklājības departamenta mājas lapā www.ld.riga.lv

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas