E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21717
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Galvinieka tiesības piedzīt no galvenā parādnieka samaksāto naudas summu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2020
Gundega Enika

Esmu galvotājs, kurš parādnieka vietā nosedzis parādnieka rēķinu 4200 eiro apmērā. Kā es varu atgūt naudu no parādnieka? Un kādi aptuveni varētu būt tiesāšanās izdevumi?

A
atbild:
25. martā, 2021

Galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda (atbilstoši Civillikuma 1692. pantam).

Galvinieks var vērst savu regresa prasību pret galveno parādnieku tikai pēc tam, kad viņš patiesi nolīdzinājis parādu vai tā daļu. Galvinieks, kas samaksājis galvenā parādnieka vietā pirms saistības termiņa, var atprasīt no viņa šo samaksu tikai pēc šā termiņa.

Ja galvenais parādnieks krīt mantiskos zaudējumos vai izšķērdē savu mantu, tā ka regresa piedziņai no viņa būtu apšaubāmas sekmes, tad galvinieks var prasīt no viņa nodrošinājumu jau pirms samaksas (atbilstoši Civillikuma 1705., 1706. pantam).

Tātad jums ir tiesības sniegt tiesā regresa prasību pret parādnieku, prasībā ietverot visus izdevumus, kas ir saistīti ar minēto galvojumu (parādu), un pielikumā sniedzot faktiskos pierādījumus: galvojuma līgumu; maksājuma uzdevumu par parāda apmaksu un citus nepieciešamos dokumentus.

Sniedzot prasību tiesā, tā ir jāsagatavo atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajai kartībai un jāiesniedz pēc piekritības.

Prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Prasība pret atbildētāju, kuram nav deklarētās dzīvesvietas, ceļama pēc viņa dzīvesvietas (atbilstoši Civilprocesa likuma 23., 24., 25., 26., 27., 28 pantam).

Tiesāšanās izdevumus iedala tiesas izdevumos un ar lietas vešanu saistītajos izdevumos.

Tiesu izdevumi: valsts nodeva; kancelejas nodeva; ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi (atbilstoši Civilprocesa likuma 33. pantam).

Jūsu gadījumā valsts nodeva ir 488 eiro (atbilstoši Civilprocesa likuma 34. panta pirmajai daļai).

Savukārt kancelejas nodeva un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi nav uzreiz nosakāmi, tos aprēķina, iesniedzot prasību tiesā (atbilstoši Civilprocesa likuma 38. un 39., pantam).

Tiesas nodevu kalkulators ir pieejams arī šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas