E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21698
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2
2
2

Par automašīnas ilgstošu novietošanu stāvēšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2020
juris

Sveiki! Kādu laiku atpakaļ evakuēja auto, jo atzina par ilgstoši atstātu uz ceļa. Izrādās, ka auto bez derīgas tehniskās apskates nedrīkstot atrasties/ stāvēt uz ceļa un to var tikai turēt privātā teritorijā/ garāžā. Jautājums – ja auto bez tehniskās apskates nedrīkst atrasties uz ceļa, tad kāpēc ir jāmaksā ceļu nodoklis arī par laiku, kad automašīnai nav izieta apskate? Piemērs – auto divus gadus nav izieta tehniskā apskate, tātad pēc likuma uz ceļa tas atrasties nevar un atrodas privātā teritorijā, bet, ejot apskati pēc diviem gadiem, būs jāmaksā ceļu nodoklis par šiem diviem gadiem, kad auto bija bez TA – nodoklis par ceļu izmantošanu. Vai tad nav likuma nesakritības, viens likums saka, ka nevaru uz ceļa turēt auto bez TA, bet otrs likums saka, ka man jāmaksā nodoklis par ceļu izmantošanu arī par periodu, kad automašīnai nav bijusi TA? Ja maksāju ceļu nodokli arī par laiku, kad nav izieta tehniskā apskate, kāpēc nevaru turēt uz ceļa auto?

A
atbild:
17. novembrī, 2020

Minēto jautājumu reglamentē Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumi Nr. 767 “Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa”, kuru 20. pants noteic:

Transportlīdzekli atzīst par ilgstoši atstātu uz ceļa, ja:

20.1. tas atrodas vietā, kur apstāties vai stāvēt aizliegts, ilgāk par astoņām stundām kopš brīža, kad, vadītājam klāt neesot, par šo pārkāpumu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols paziņojums;

20.2. tas novietots stāvēšanai uz ceļa un netiek izmantots ilgāk par pašvaldības noteikto laiku, bet ne mazāk par 45 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa (3. pielikums);

20.3. tas novietots stāvēšanai uz ceļa, netiek izmantots ilgāk par 15 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa (3. pielikums), un transportlīdzeklim nav veikta valsts tehniskā apskate.

Tādējādi par ilgstoši atstātu uz ceļa transportlīdzekli tiek uzskatīts transportlīdzeklis, kuram nav veikta valsts tehniskā apskate, kā arī transportlīdzekli, kuram tā ir veikta. Kritērijs šādā situācijā ir tikai laika periods, uz kādu transportlīdzekli ir atļauts atstāt. Lietā par transportlīdzekļa ilgstošu atstāšanu uz ceļa nav saistība ar ceļa ekspluatācijas nodokļa nomaksu. Ja transportlīdzekli neizmantosiet ilgstoši (vairākus gadus), tad, lai nerastos pienākums maksāt ceļa nodokli (transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli), tas jānoņem no uzskaites CSDD.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas