E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21648
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vai bērna tēvs var saņemt pabalstus un nodokļa atvieglojumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2020
Kārlis

Labvakar! Vēlējos pakonsultēties par pabalstiem pašnodarbinātai personai (vīram). Šī gada augustā piedzima mazulis. Vīrs ir pašnodarbinātais un sieva – studente, kam nav savu ienākumu (nav darba, no kā iet dekrētā). Vīrs kā pašnodarbinātais maksā lielo nodokli. Vīrs deklarēja mazuli Rīgā un pieteicās pabalstiem (piedzimšanas un kopšanas). Vīrs ir deklarēts Ādažos un sieva – Rīgā. Vīrs ir saņēmis augustā bērna piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro un vienreizēju 150 eiro no Rīgas pilsētas pašvaldības, bet bērna kopšanas pabalsts nav saņemts sekojošos mēnešus. Kāds tam varētu būt iemesls? Un kā saņemt? Paldies.

A
atbild:
13. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts pabalstu saņemšanai nav svarīgi, kur viens vai otrs vecāks ar bērnu ir deklarēti. Tas ir noteicoši tikai pašvaldības pabalsta saņemšanai, ko pašvaldība piešķir sakarā ar bērna piedzimšanu.

Galvenais ir legālie ienākumi un nodokļu maksājumi.

Ja vīrs ir pašnodarbinātais, tad ir svarīgi, vai viņš no ienākumiem veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – pilno likmi (32,15%). Pilnā iemaksu likme jāmaksā, ja ienākumi ir vismaz 430 eiro mēnesī. Tādā gadījumā pašnodarbinātais ir apdrošināts vecāku apdrošināšanai.

Bērna tēvam tiesības saņem vecāku pabalstu ir, ja viņš apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā (datums, no kura tiks piešķirts vecāku pabalsts) ir pašnodarbinātais, kurš faktiski veicis valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (VSAOI) pilnā apmērā, kā arī, ja VSAOI vecāku apdrošināšanai būs veiktas vismaz trīs mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā.

Tātad, ja vīrs maksā iemaksu pilno likmi, viņš var prasīt vecāku pabalstu no bērna dzimšanas dienas. Tas jums individuāli jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kurā ir dati par sociāli apdrošinātajām personām, apdrošināšanas periodiem. Saziņai varat izmantot e-pastu: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī (neatkarīgi no sociālās apdrošināšanas). Savukārt, ja viens no vecākiem saņem vecāku pabalstu, tad bērna kopšanas pabalstu izmaksā vecāku pabalsta saņēmējam.

Gan bērna kopšanas pabalstu, gan vecāku pabalstu ir jāpieprasa pašiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja bērna kopšanas pabalsts ir pieprasīts (iesniegts iesniegums), bet tas vēl nav izmaksāts, tad kavēšanās iemesli jānoskaidro VSAA.

Plašāku informāciju par pabalstiem vecākiem varat izlasīt VSAA mājaslapā. Informācijā ir paskaidrots, uz cik ilgu laiku piešķir vecāku pabalstu, kad to maksā pilnā, kad samazinātā apmērā, kā arī izklāstīta pabalstu izmaksas kārtība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas