E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21627
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai bērna kopšanas pabalsts ir ienākums trūcīgā statusa vērtēšanā?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2020
ina palatkina

Labdien! Man tāds jautājums – esmu vientuļā māte, mans ikmēneša ienākums ir tikai bērna pabalsts 171 eiro mēnesī. Es no sociālā dienesta saņemu palīdzību – dzīvokļa īres maksu. Īrēju par 225 eiro mēnesī, man apmaksā 194 eiro, un pārējais jāmaksā man pašai. Nesaprotu, vai bērnu nauda skaitās kā mani ienākumi vai ne, nezinu, nevaru saprast, vai kaut kas ir, ko es nesaprotu, vai tik tiešām bērnu pabalsts ir mani mēneša ienākumi?

A
atbild:
16. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības sociālajam dienestam ir pienākums sniegt informāciju un konsultācijas personai saprotamā veidā. To nosaka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums. Ja esat vērsusies savas pašvaldības sociālajā dienestā, tā darbinieka pienākums ir informēt jūs par tiesībām uz sociālo palīdzību un par šo tiesību īstenošanas iespējām.

 Jums ir piešķirts dzīvokļa pabalsts, tātad šo pašvaldības palīdzību jau saņemat. Dzīvokļa pabalsta apmēru, izmaksas kārtību un personas, kuras ir tiesīgas saņemt šo pabalstu, reglamentē konkrētā pašvaldība saistošajos noteikumos.

Lai piešķirtu trūcīgā statusu un pēc tam attiecīgo palīdzību, vērtē ģimenes materiālo situāciju.

 Par ienākumiem šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 5. pantā minētie ienākumi, tas ir: par ienākumiem neuzskata ģimenes valsts pabalstu un piemaksas pie šā pabalsta, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalstu par asistenta izmantošanu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalstu ar celiakiju slimam bērnam, pabalstus bērna piedzimšanas un personas nāves gadījumā, kā arī šajā likumā noteiktos pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus.

 Tas nozīmē, ka, izvērtējot klienta materiālo situāciju, bērna kopšanas pabalstu, ņem vērā, uzskatot to par ienākumu. Tas ir norādīts arī iztikas līdzeekļu deklarācijā (Ministru kabineta noteikumu Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu 1. pielikums).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas