E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21618
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļu piedziņa ir iespējama tikai no vecāka, kas ir ierakstīts bērna apliecībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2020
Tija

Sveiki. Ir tāda situācija, kad man meitiņai nav ierakstīts tēvs. Un vai es varu uz alimentiem viņu uzlikt? Un kā? Bērna tēvam nav dokumentu.

A
atbild:
15. novembrī, 2020

Lai uzturlīdzekļu piedziņa un izmaksa būtu iespējama, vispirms ir nepieciešams noteikt paternitāti, lai bērna dzimšanas reģistrā tiktu ierakstīts bērna bioloģiskais tēvs.

 Ja bērna tēva atrašanās vieta nav zināma vai jūsu starpā nepastāv kontakti, vai bērna tēvs nepiekrīt paternitātes brīvprātīgai atzīšanai, pastāv iespēja vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu.

Saskaņā ar Civillikuma 158. pantu prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.

 Civillikuma 157. panta otrā daļa noteic, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu, attiecīgi ir jālūdz noteikt ekspertīzi ar DNS metodi bērnam un bērna tēvam, jo ekspertīze ar DNS metodi tiek uzskatīta par pašu uzticamāko paternitātes noteikšanas metodi.

Kopā ar paternitātes noteikšanu var lūgt arī uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka par prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu valsts nodeva nav jāmaksā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas