E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2157
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nepilnu laiku strādājošiem sociālās garantijas saglabājas, bet apmērs ir mazāks

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2013
Aija Auza

Labdien! Strādāju par pavāri pie saimnieces SIA \\\"***\\\". Līdz šim strādāju pilnu darba dienu ar minimālo darba algu Ls 200, bet tagad saimniece vēlas, lai es strādātu tikai 4 stundas dienā par Ls 100 mēnesī.  Jautājums: ja es tam piekrītu, tad kādas sociālās garantijas var mainīties? Vai, zaudējot darbu, es saņemšu bezdarbnieka pabalstu (kā to aprēķinās?) Vai slimības gadījumā man maksās slimības lapu (kā to aprēķinās?) Cik nedēļas man būs atvaļinājums? Un kā to apmaksās? VISBEIDZOT - vai tas stipri ietekmēs manu pensiju, kuru gaidu jau pēc 5 gadiem??? Paldies!

A
atbild:
15. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, apmaksātu slimības laiku un atvaļinājumu saglabājas arī nepilnu darba laiku nodarbinātajiem. Darba likuma 134.panta trešā daļa nosaka: uz darbinieku, kas nodarbināts nepilnu darba laiku, attiecināmi tādi paši noteikumi kā uz darbinieku, kas nodarbināts normālu darba laiku.

Tātad arī nepilnu laiku strādājošie ir tiesīgi saņemt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Darba likuma 75.panta devītā daļa paredz: par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā. Šī panta piektajā daļā noteikts: dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

Sociālo garantiju apmērs atkarīgs no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI). Sociālās garantijas netiks zaudētas, taču samazināsies to apmērs. No 100 latu algas būs arī uz pusi mazākas sociālās iemaksas. Tātad būs mazāks atskaitījums pensijas kapitālā, kas krāsies par laiku, kad alga, no kuras maksā sociālo nodokli, ir mazāka.

Pensijas aprēķinā ņem vērā cilvēka apdrošināšanas stāžu un sociālās iemaksas. Saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” ņem vērā pensijas pieprasītāja datus:

  • uzkrāto pensijas kapitālu laikā no 1996. gada 1. janvāra līdz pensijas piešķiršanas mēnesim;
  • vidējo apdrošināšanas iemaksu algu laikā no 1996. gada janvāra līdz 1999. gada decembrim;
  • apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim;
  • laika posmu (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa (koeficients G).

Kā paskaidrots Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras interneta vietnē (vsaa.lv), bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam:

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

Pabalstu piešķir:

no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot

50% no vidējās iemaksu algas

no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot

55 % no vidējās iemaksu algas

no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot

60 % no vidējās iemaksu algas

30 gadi un vairāk

65 % no vidējās iemaksu algas


Slimības naudu
par pirmajām 10 slimības dienām maksā darba devējs: par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas; no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas. No 11. slimības dienas VSAA piešķir slimības pabalstu – 80% apmērā no vidējās iemaksu algas. Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kad iestājusies pārejoša darba nespēja.

Par darba tiesību jautājumiem varat interesēties Valsts darba inspekcijā (kontaktinformācija interneta vietnē).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas