E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21565
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai persona, kurai nepieder īpašums, var taisīt testamentu vai slēgt mantojuma līgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2020
Anastasija

Labdien! Man ir jautājums par mantojumu. Vēctēvam ir dzīvoklis, kurš pieder valstij. Viņš tajā tikai ir deklarēts. Ja viņš sastādīs testamentu vai mantojuma līgumu, vai šis darījums paliks spēkā, ja īpašums nav uz viņa vārda, bet uz valsts vārda? Kas būs šajā gadījumā?

A
atbild:
04. decembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Persona, kura nav īpašuma īpašnieks, nevar attiecībā uz to taisīt testamentu vai slēgt mantojuma līgumu, jo tai šādas tiesības nepieder. Attiecīgi šādi darījumi nebūs spēkā un personas nāves gadījumā tas nebūs mantojams.

Ja īpašums tiešām pieder valstij, sīkāku informāciju par iespējamo rīcību ar šāda dzīvokļa īpašuma iegūšanu savā īpašumā var skatīt šeit.

Tāpat norādāms, ka likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 9. pantā noteiktas īrnieka tiesības iemitināt tajā ģimenes locekļus, iepriekš rakstveidā par to informējot izīrētāju. Savukārt atbilstoši likuma 14. panta ceturtajai daļai īrnieka nāves vai rīcībnespējas gadījumā [..] pilngadīgs ģimenes loceklis [..] ir tiesīgs prasīt dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu ar viņu iepriekšējā īrnieka vietā, nemainot iepriekšējā īres līguma nosacījumus. Tādējādi pastāv iespēja, neiegūstot dzīvokli īpašumā, pēc personas nāves to turpināt īrēt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas