E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32585
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai kriminālprocesu var uzsākt bez personas, kurai nodarīts kaitējums, pieteikuma

J
jautā:
08. maijā, 2024
Santa

Vai var atsaukt iesniegumu policijā par vidēji smagiem miesas bojājumiem (sasitumi, kuri tika konstatēti sievai vīra rīcības rezultātā)? Vai pastāv šāda procesuālā darbība? 

A
atbild:
09. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Kriminālprocesa likuma (KPL) 377. pantā noteikti kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi. Saskaņā ar minētā panta 8. punktu kriminālprocesu nedrīkst uzsākt, bet uzsākts process ir jāizbeidz, ja nav cietušās personas pieteikuma tādā kriminālprocesā, kuru var uzsākt tikai uz šīs personas pieteikuma pamata. 

KPL 7. pantā noteikts: ja KPL nav noteikts citādi, kriminālprocesu veic sabiedrības interesēs, neatkarīgi no tās personas gribas, kurai nodarīts kaitējums. Apsūdzības funkciju kriminālprocesā valsts vārdā īsteno prokurors. 

Vienlaikus minētā panta otrajā daļā paredzēts, ka par Krimināllikuma (KL) 130. panta otrajā daļā (par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu), 131. pantā (miesas bojājumu aiz neuzmanības), 132. panta pirmajā daļā (par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti), 132.1 panta pirmajā daļā (par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību), 157. pantā (neslavas celšanu), 168. pantā (nolēmumu par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu), 169. pantā (adopcijas noslēpuma izpaušanu), 180. pantā (zādzību, krāpšanu, piesavināšanos nelielā apmērā), 185. panta pirmajā daļā (par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu), 197. pantā (nolaidību) un 200. panta pirmajā daļā (par tādu neizpaužamu ziņu, kas nav konfidenciāla, slepena vai sevišķi slepena informācija, izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura nav valsts amatpersona un kura saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu) paredzēto nodarījumu kriminālprocesu uzsāk, ja saņemts tās personas pieteikums, kurai nodarīts kaitējums. Kriminālprocesu var uzsākt arī tad, ja nav saņemts pieteikums no personas, kurai nodarīts kaitējums, ja šī persona sakarā ar fiziskiem vai psihiskiem trūkumiem pati nespēj īstenot savas tiesības. 

Kriminālprocesu, kas būtu uzsākts par kādu no tiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas norādīti KPL 7. panta otrajā daļā, varētu apturēt, ja iesniegumu atsauktu persona, kura to bija iesniegusi un kurai tika nodarīts kaitējums. 

Saskaņā ar jautājumā minēto jādomā, ka kriminālprocess uzsākts par noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts KL 126. pantāTīšs vidēja smaguma miesas bojājums”. Ņemot vērā, ka minētais KL pants nav norādīts KPL 7. panta otrajā daļā, par tīšu vidēja smaguma miesas bojājumu kriminālprocesu uzsāk (turpina) arī gadījumos, ja nav saņemts (ir atsaukts) tās personas pieteikums, kurai nodarīts kaitējums. 

Vienlaikus norādām, ka no jautājumā aprakstītā nevar skaidri secināt, kāds noziedzīgais nodarījums inkriminēts, līdz ar to nav iespējams sniegt precīzu atbildi par konkrēto situāciju. 

Par konkrēto situāciju precīzāku informāciju jums varēs sniegt Valsts policija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas