E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28832
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Aizliegums strādāt blakus darbu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2023
Samanta

Labdien! Vai līgumā var paredzēt punktu, ka, esot darba tiesiskajās attiecībās ar uzņēmumu, darbinieks nedrīkst sadarboties ar citiem uzņēmumiem arī ārpus darba laika? Kā to labāk noformulēt? Šajā gadījumā citi uzņēmumi ir citas tulkošanas aģentūras (konkurenti).

A
atbild:
16. martā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 92. pants nosaka, ka darba devējs darba līgumā var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakus darbu, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi.

Darba likuma komentāros ir norādīts, ka aizsargājamās darba devēja intereses ir:

  • pret nevēlamu darbinieka konkurenci, kas var radīt šaubas par darbinieka lojalitāti;
  • pret darbinieka saistības izpildījuma samazināšanos vai darbinieka rūpības samazināšanos darba izpildē.

Līdz ar to darba devējs var ierobežot darbinieka tiesības pildīt darba pienākumus pie cita darba devēja, ja šāds ierobežojums ir attaisnojams ar kādu no iepriekš minētajiem gadījumiem.

Būtiski norādīt, ka aizliegums strādāt pie cita darba devēja ir spēkā no darba līguma parakstīšanas brīža. Ja darbinieks, stājoties darba attiecībās, ir nodarbināts citā darbā, tad darba devējs un darbinieks var vienoties par saprātīgu laiku, kurā darbinieks pārtrauc veikt darba pienākumus pie cita darba devēja. DL tieši nav noteikts, vai aizliegums veikt blakus darbu nevar tikt iekļauts darba līgumā arī pēc tā stāšanās spēkā. Uzskatāms, ka šādu vienošanos darba devējs un darbinieks var panākt, tomēr darba devējam jāņem vērā, ka ierosinātie grozījumi darba līgumā, kuros paredzēts aizliegums strādāt pie cita darba devēja, būtu jāparaksta abām pusēm, kā to paredz DL.

Strīda gadījumā darba devējam ir pienākums pierādīt, ka ierobežojums veikt blakus darbu ir attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas