E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21538
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Dāvinājums ar izlikumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2020
Ivars

Labdien! Mums ar sievu iegādāts dzīvoklis laulības laikā. Dzīvoklis ir uz mana vārda. Vai mēs jau laicīgi varam uzrakstīt testamentu, lai pēc abu mūsu nāves dzīvoklis pārietu mūsu mazdēla rīcībā?

A
atbild:
11. novembrī, 2020

Vispirms ir svarīgi atcerēties to, ka atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Ar mazdēlu par minēto dzīvokli atbilstoši Civillikuma 1912., 1914., 1915., 1917., 1928. pantam var noslēgt dāvinājuma līgumu ar izlikumu.

Dāvinājums ar izlikumu paredz to, ka dāvinājuma līgumā tiek iekļauti nosacījumi, piemēram, par to, ka mazdēlam ir jārūpējas par jums ar sievu, kamēr esat dzīvi; jāsedz komunālie maksājumi vai jānodrošina aprūpe vecumdienās. (Atbilstoši Civillikuma 1928. pantam).

Gadījumā, ja mazdēls nepildīs dāvinājuma līgumā noteikto, atbilstoši Civillikuma 1919., 1930., 1931. pantam dāvinājumu var arī atsaukt.

Ne mazāk nozīmīgi ir atcerēties to, ka ar brīdi, kad tiek parakstīts dāvinājuma līgums un apdāvinātā īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tiek nostiprinātas zemesgrāmatā, dāvinātājs vairs nav nekustamā īpašuma īpašnieks un ar to vairs nevar brīvi rīkoties.

Dāvinājuma līgumu ieteicams slēgt pie notāra kā notariālo aktu, kā arī lūgt notāra konsultāciju par līguma saturu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas