E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21485
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai var apstrīdēt nekustamā īpašuma nodokļa parādu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Ruta

Labdien! Pašvaldība vairākus gadus nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumos norāda nekustamā īpašuma nodokļa parādu, bet nenorāda konkrētu maksāšanas paziņojumu, kas nav izpildīts. Salīdzinot maksājumus un aprēķināto nodokli, secināju, ka visi nodokļi ir nomaksāti. Pašvaldība norāda, ka norādītais parāds nerada pienākumu, tāpēc to nevar ne apstrīdēt, ne pārsūdzēt. Maksāšanas paziņojumos norādītais parāds un nokavējuma nauda ar katru gadu pieaug un rada nesakārtotības sajūtu un nemieru. Tiesa vairākkārt ir atteikusi pieņemt pieteikumu. Kā man rīkoties, lai pašvaldība maksāšanas paziņojumos pārstātu norādīt neesošu parādu un nokavējuma naudu? Kā panākt, lai pašvaldība norādītu konkrētus administratīvos aktus, maksāšanas paziņojumus, kuri, pēc pašvaldības domām, nav izpildīti?

A
atbild:
21. oktobrī, 2020

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas un maksājumu administrēšanas kārtību nosaka likums “Par nekustamā īpašuma nodokli”. Minētā likuma 10. pants nosaka:

(1) Pašvaldības amatpersonai, kura atbilstoši normatīvajiem aktiem veic nodokļa administrācijas funkcijas, ir pienākums pēc nodokļa maksātāja rakstveida pieprasījuma pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumā norādītās nekustamā īpašuma nodokļa summas pareizību. Ja nodokļa maksātāja rakstveida pieprasījums vai cita veida lūgums, kas saistīts ar aprēķināto vai aprēķināmo nekustamā īpašuma nodokli vai nekustamā īpašuma nodokļa parāda piedziņu, ir iesniegts, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv, šim pieprasījumam ir juridisks spēks arī tad, ja tas nesatur rekvizītu “paraksts”.

(2) Ja, pārskatot nodokļa (arī nokavējuma naudas) aprēķinu, tajā konstatēta kļūda, pašvaldības amatpersona izsniedz nodokļa maksātājam precizētu nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu. Nodokļa maksātāja pieprasījuma noraidīšanas gadījumā sniedzams motivēts rakstveida atteikums.

(3) Ja nodokļa maksātājs nepiekrīt maksājamā nodokļa summas pārskatīšanas rezultātam, viņš to var apstrīdēt pašvaldības domes priekšsēdētājam.

Tādējādi, lai panāktu jautājumā minēto mērķi – saņemtu korektu nekustamā īpašuma nodokļa samaksas paziņojumu –, jums ir jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā ar prasību par kļūdas labošanu.

Ja pašvaldība nesniedz atbildi pēc būtības vai arī atsakās izpildīt likumā noteikto prasību, jums ir tiesības vērsties administratīvajā rajona tiesā ar motivētu pieteikumu par administratīvā akta (nodoļu maksāšanas paziņojuma) atcelšanu un/vai kļūdas labošanu.

Jautājumā ir minēts, ka tiesa vairākkārtīgi atteikusi lietas ierosināšanu, taču lietā nav skaidrs atteikuma iemesls.

Ņemot vērā minēto, rekomendējam jums vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta ar visiem lietas materiāliem konsultācijas saņemšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas