E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21417
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Kad pašnodarbinātais veic sociālās iemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2020
Anna

Labdien! Jautājums par nodokļiem pašnodarbinātajai personai, kura papildus strādā 2 algotos darbos. Persona strādā valsts iestādē, privātuzņēmumā un papildus ir pašnodarbinātā (sporta spēļu tiesnese). Ienākumiem tiek piemērots pilnais nodoklis, jo alga mēnesī pārsniedz 1000 EUR, tātad netiek piemērots neapliekamais minimums. Kā pašnodarbinātajai ienākumi ir tikai dažus mēnešus gadā, no septembra līdz aprīlim, un summa mēnesī nepārsniedz minimālo algu. Kādas sociālās iemaksas un kādā apmērā man ir jāmaksā kā pašnodarbinātajai? Vai saistībā ar plānotajām jaunajām izmaiņām šīs izmaksas pieaugs?

A
atbild:
19. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbināta persona maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli – iesniedz gada ienākumu deklarāciju un reizi ceturksnī veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), ja kādā no ceturkšņa mēnešiem gūti ienākumi. Iemaksu procents (attiecīgi arī sociālās apdrošināšanas pakete) atkarīgs no ienākuma apmēra. Ja ienākums mēnesī ir mazāks par minimālo algu valstī, obligātās iemaksas ir tikai 5% – pensiju apdrošināšanai. Ja ienākums ir minimālās algas apmērā vai lielāks, jāveic iemaksas (32,15%) vismaz no minimālās algas. Taču tad no summas virs 430 eiro jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai. Iemaksas var veikt arī no visa mēneša ienākuma.

Saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam sadarbībā ar VID ir jāizmanto elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS), kurā reģistrējas, iesniedz nodokļu deklarācijas un pārskatus. Informācija par nodokļu piemērošanu ir atrodama VID tīmekļa vietnes materiālu kopā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Par izmaiņām sociālo iemaksu veikšanā konkrēti varēs runāt tad, kad būs veikti grozījumi likumos. Likumprojekti ir iesniegti Saeimā un 16. oktobrī nodoti izskatīšanai komisijās.

Pašreiz Finanšu ministrijas informācijā par plānotajām izmaiņām saistībā ar minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) apmēru norādīts: ar 2021. gadu tiek ieviests minimālais VSAOI apmērs, tomēr tā piemērošana tiks uzsākta tikai ar nākamā gada 1. jūliju. Lai zinātu, vai vajadzēs piemērot minimālo VSAOI apmēru, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra summēs visus personai aprēķinātos VSAOI objektus visās ienākumu gūšanas vietās katru ceturksni (un aprēķinās ceturkšņa iemaksu objektu). Ja būs nepieciešams veikt VSAOI piemaksu, persona par to tiks informēta, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmu.

Pašnodarbinātām personām minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligātais maksājums pilnā mērā tiks piemērots tad, ja persona paralēli saimnieciskajai darbībai gūs algota darba ienākumu. Šajā gadījumā darba devējs, ja personas kopējais VSAOI objekts nesasniegs minimālo algu, par darbinieku veiks VSAOI piemaksu (par objektu līdz minimālajai algai). Savukārt, ja persona gūs ienākumus tikai no saimnieciskās darbības un personas VSAOI objekts nesasniegs minimālo algu, pati persona veiks VSAOI maksājumu 10% apmērā no minimālās algas un iemaksu objekta starpības (līdz šim persona maksāja 5% VSAOI no faktiskā personas ienākuma).

Ja personas VSAOI objekts ceturksnī sasniegs vai pārsniegs trīs minimālās algas, minimālā VSAOI ieviešana personu neietekmēs. Saimnieciskās darbības veicējs, kura saimnieciskās darbības ienākumi ik mēnesi pārsniegs minimālo algu, arī 2021. gadā maksās pašnodarbinātajam noteikto VSAOI likmi (32,15% 2020. gadā) no ienākuma vismaz minimālās algas apmērā, bet no ienākumu pārsnieguma līdz nākamā gada 30. jūnijam maksās 5% obligātās iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, savukārt, sākot ar 1. jūliju – 10% apmērā.

No 2022. gada vairs netiek paredzēti īpaši nosacījumi obligātajām iemaksām, ja persona saņem autoratlīdzību. Tas nozīmē, ka autoratlīdzības saņēmējs būs pakļauts sociālajai apdrošināšanai kā jebkura persona, kurai noslēgts uzņēmuma līgums, t. i., kā darba ņēmējs vai kā pašnodarbināta persona.

No 2023. gada obligātās iemaksas jāveic vismaz no minimālās algas. Minimālās obligātās iemaksas nemaksā atvieglotās grupas (piemēram, pensionāri, personas ar 1. un 2. grupas invaliditāti).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas