E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21406
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Zemei Jūrmalā maina lietošanas mērķi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2020
Liene

Labdien! 2016. gadā nopirkām dzīvokli Jūrmalā, jaunā astoņu dzīvokļu mājā. Līdz šim brīdim viss bija labi, bet pēkšņi saņēmām vēstuli no Jūrmalas domes ar paziņojumu, ka mūsu mājai tiek mainīts statuss no individuālo dzīvojamo māju apbūves (kods 0601) 410 m2 platībā un rūpnieciskas ražošanas uzņēmumu apbūves (kods 1001) 445 m2 platībā uz komercdarbības objektu apbūvi (kods 0801) 855 m2 platībā. Kāds var būt iemesls tam, ka pēkšņi šādi tiek mainīts mājas statuss un līdz ar to no mums tiks iekasēti divas reizes lielāki nodokļi? 4 dzīvokļi no astoņiem ir privāti apdzīvoti, tajos cilvēki dzīvo periodiski, divi dzīvokļi ir apdzīvoti pastāvīgi (mēs esam savā dzīvokli deklarēti un izmantojam dzīvokli kā mājas vietu). Otrs pastāvīgi apdzīvotais, domāju, arī ir deklarējis kā mājvietu. 2 dzīvokļi pieder vienai personai, tie tiek pastāvīgi izīrēti. Esam pilnīgā neizpratnē, kādēļ dome pieņēmusi šādu lēmumu un ko mēs varam iesākt, jo tiek dots viens mēnesis, kura laikā varam šo lēmumu pārsūdzēt, bet vispirms jāapjēdz, kādēļ šādi notiek, kādēļ ar nodokļiem tiksim sodīti par to, ka šeit dzīvojam. Paldies par atbildi!

A
atbild:
14. oktobrī, 2020
Jūrmalas pilsētas pašvaldība
Zane Leite, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Konkrētajā gadījumā nav mainīts ēkas lietošanas veids, bet mainīts zemes lietošanas mērķis atbilstīgi ēkas galvenajam lietošanas veidam.

Jūrmalas pilsētas dome 2020. gada 24. septembrī ir pieņēmusi lēmumu Nr. 516 “Par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa maiņu zemes vienībai Rīgas ielā 46, Jūrmalā”, kurā zemes vienībai tiek mainīts lietošanas mērķis atbilstoši ēkas galvenajam lietošanas veidam, kāds norādīts kadastra informācijas sistēmā. Ņemot vērā, ka ēkas galvenais lietošanas veids ir “Viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēkas” (kods 1211), tad zemei tiek noteikts atbilstošs mērķis “Komercdarbības objektu apbūve” (kods 0801). Minētajā ēkā kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēts neviens dzīvokļa īpašums, bet visas telpu grupas ir numuri ar telpu grupu lietošanas veidu “Viesnīcas vai sabiedriskās ēdināšanas telpu grupa” (kods 1211). Domes lēmums ar detalizētu informāciju un atsaucēm uz normatīvajiem aktiem pieejams šeit.

Valsts zemes dienests 2016. gadā Jūrmalas pilsētas domei norādīja uz pašvaldības teritorijā esošām zemes vienībām, kurām nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētais nekustamā īpašuma zemes lietošanas mērķis neatbilst uz zemes vienības esošās ēkas galvenajam lietošanas veidam. Dome ir veikusi datu izvērtējumu, atlasot Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā esošās ēkas pēc ēku kadastra apzīmējumiem un to galvenajiem lietošanas veidiem un apbūvētās zemes vienības pēc kadastra numuriem un to nekustamā īpašuma lietošanas mērķiem. Konstatējot neatbilstību, tiek pieņemts lēmums par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa maiņu zemes vienībai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas