E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18124
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai mājas sekcijas sadaļas var nodot ekspluatācijā atsevišķi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Igors

Mēs dzīvojam Jūrmalā, rindu mājā, kas sastāv no trijām sekcijām. Mājas projekts ir viens kopīgs. Māja nav nodota ekspluatācijā sakarā ar viena kaimiņa nesaskaņām ar diviem citiem kaimiņiem. Es būtu pateicīgs par atbildēm uz šādiem jautājumiem: vai saskaņā ar likumu ir iespējams katru sadaļu nodot ekspluatācijā atsevišķi? Vai Jūrmalas būvinspekcija var noteikt izņēmumu kādai personai un ļaut viņam savu sekciju nodot ekspluatācijā atsevišķi no pārējām divām sekcijām, ja šo divu sekciju īpašnieki nepiekrīt?

A
atbild:
04. novembrī, 2019
Jūrmalas pilsētas pašvaldība
Zane Leite, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” noteic, ka būves kārta ir būvprojektā noteikta atsevišķa būve vai būves daļa ar nepieciešamajiem inženiertīkliem un ārtelpas labiekārtojumu, kuru var ekspluatēt neatkarīgi no citām būves daļām. 87. punktā noteikts, ka būvi, tās daļu vai būves kārtu pieņem ekspluatācijā, ja tā ir uzbūvēta atbilstoši būvatļaujas nosacījumiem. Tātad būves dalījumam pa kārtām ir jābūt paredzētam būvprojektā.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 183. punktā noteikts, ka būves kārtu var pieņemt ekspluatācijā, ja tās būvdarbi ir pilnīgi pabeigti un ir veikti visi attiecīgajai būves kārtai paredzētie ugunsdrošības, darba aizsardzības un vides aizsardzības pasākumi, kā arī izdarīts viss būvprojektā paredzētais, lai nodrošinātu vides pieejamību.

Vienlaikus arī norādām, ka izņēmumus no būvniecības normatīvo aktu prasībām likumdevējs nav paredzējis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas