E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21399
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja mājas pārvaldnieks atsakās pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2020
Ļ.

Labdien! Vai pārvaldniekam ir tiesības vispār atteikties no dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma izpildes (un kādos gadījumos)? Vai ir būtiski, vai pieņemtais lēmums saskaņā ar normatīviem ir attiecināms uz “obligātajām pārvaldīšanas darbībām” saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu, ņemot vērā, ka mājai vēl nav pārņemta pārvaldība? Kas būtu jāņem vērā, pieņemot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumus, lai izvairītos no izpildes atteikuma riska? Kur var apstrīdēt šādu pārvaldnieka darbību vai drīzāk lēmumu par bezdarbību?

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Mājas pārvaldīšanas tiesiskos priekšnosacījumus nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums, kura 6. pants nosaka mājas pārvaldīšanā veicamās obligātās pārvaldīšanas darbības (2. daļa) un citas pārvaldīšanas darbības.

Ar citām pārvaldīšanas darbībām (likuma 6. panta 3. daļa) saprot darbības, kas saistītas ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un tiek veiktas atbilstoši dzīvojamās mājas īpašnieka gribai un maksātspējai. Pie tām pieder ar dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu un šim nolūkam nepieciešamo pasākumu ilgtermiņa plāna sagatavošanu saistītās darbības.

Tāpat dzīvojamās mājas pārvaldīšanai starp dzīvokļu īpašnieku kopību un pārvaldnieku ir slēdzams rakstveida līgums.

Tādējādi, ja dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtais lēmums, kas uzdots izpildei pārvaldniekam, ir mājas pārvaldīšanas obligātās darbības vai citas darbības (likuma 6. panta 3. daļas izpratnē), pārvaldnieks nav tiesīgs atteikties pildīt šādu rīkojumu. Savukārt, ja lēmums nav saistīts ar obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām vai citām darbībām (likuma 6. panta 3. daļas izpratnē), tad atbilde meklējama pušu strpā noslēgtajā līgumā.

Ja līgums neparedz pārvaldniekam šādu uzdevumu izpildes pienākumu vai pārvaldniekam ir izvēles tiesības šādu rīkojumu izpildē, pārvaldnieks var arī atteikties pildīt šādu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu.

Tādējādi, ja mājas pārvaldnieks nepilda mājas pārvaldīšanas obligātās darbības vai citas darbības (likuma 6. panta 3. daļas izpratnē) vai arī nepilda noslēgtā līguma nosacījumus (ja šādu darbību izpilde ir pielīgta ar līgumu), dzīvokļu īpašnieku kopībai ir tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu par noslēgtā pārvaldīšanas līguma nepildīšanu.

Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Lai izvairītos no pārvaldnieka atteikumiem dzīvokļu īpašnieku pieņemto lēmumu izpildē, dzīvokļu īpašnieku kopībai ir jāpieņem lēmumi, kas izriet no Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma vai noslēgtā pārvaldīšanas līguma tvēruma, un jāuzdod tos izpildei pārvaldniekam. Lēmumu pieņemšanā ir jāievēro Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktā kārtība attiecībā uz dzīvokļu īpašnieku lēmumu pieņemšanu (sasaukšanas kārtība, dienaskārtībā izskatāmie jautājumi, kvorums, balsojums, nepieciešamai balsu skaits lēmumu pieņemšanai u. c.).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas