E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21324
Lasīšanai: 5 minūtes

Kādas tiesības ir bērnam bārenim ar invaliditāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Eva

Labdien! Vai jūs, lūdzu, varētu nosaukt pašus galvenos tiesību aktus, kuri nosaka 17 gadus veca bērna bāreņa tiesības? Viņam ir invaliditāte, ilgstoši dzīvo bērnu un jauniešu sociālās aprūpes centrā, viņam ir vidēji smaga garīga atpalicība, un uzvedības traucējumu dēļ viņš periodiski ārstējas psihiatriskajā slimnīcā. Viņš ir patstāvīgs sevis apkopšanā, tomēr, lai tas būtu droši, viņam nepieciešama uzraudzība. Cik bieži tiek pagarināta invaliditāte? Kādi pabalsti bērnam pienākas no valsts? Līdz cik gadu vecumam drīkst dzīvot bērnu un jauniešu institūcijā? Cik lielā mērā viņa medikamentu izmaksas sedz valsts vai pašvaldība? Kādus pakalpojumus valsts nodrošina, it īpaši attiecībā uz rehabilitāciju (psihiatra konsultācijas, nodarbības ar fizioterapeitu, ergoterapeitu, psihologu)? Vai viņam pienākas asistents skolā?

A
atbild:
23. oktobrī, 2020
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Sindijs Logins, Juridiskās nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 42. pantā noteikto ārpusģimenes aprūpi izbeidz, kad bērna vecāku ģimenē tiek nodrošināti labvēlīgi apstākļi bērna attīstībai vai arī viņš ir sasniedzis 18 gadu vecumu. Ilgāka bērna atstāšana aprūpes iestādē, pie aizbildņa vai audžuģimenē pieļaujama līdz mācību gada beigām, ja bērns turpina mācības. Šā panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos sešus mēnešus pirms iestādes atstāšanas tās vadītājs bērnam rakstveidā sniedz informāciju par likumā noteiktajām garantijām, arī par tiesībām saņemt dzīvojamo platību.

Savukārt atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 43. pantā noteiktajam, izbeidzoties aizbildnībai, beidzoties bērna aprūpei audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē, pašvaldība atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nodrošina bāreni vai bērnu, kurš bija atstāts bez vecāku gādības, ar dzīvojamo platību un saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajām sociālajām garantijām sniedz citu palīdzību arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Sociālās garantijas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem ir noteiktas Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 “Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās”.

Papildus par atrašanos sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pēc pilngadības sasniegšanas Labklājības ministrijas interneta vietnē norādīts: “Tiesības saņemt valsts finansētus pakalpojumus ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās ir:

  • pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras šajās institūcijās ievietotas līdz 2003. gada 1. janvārim;
  • pilngadīgām neredzīgām personām un personām ar smagiem un ļoti smagiem garīga rakstura traucējumiem, kurām funkcionālo traucējumu smaguma pakāpes un aprūpes līmeņa dēļ nepieciešams saņemt pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.”

Tiesības saņemt pašvaldību finansētus pakalpojumus ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās ir invalīdiem, ja viņiem nepieciešamā aprūpe pārsniedz aprūpei mājās vai dienas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās noteikto apjomu.

Lai saņemtu sociālās aprūpes pakalpojumus, cilvēkam vai viņa likumiskajam pārstāvim jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Informāciju par jautājumiem saistībā ar invaliditāti, dažādiem pabalstiem, medikamentu iegādes izdevumu segšanu no valsts līdzekļiem un citiem atbalsta veidiem personām, kurām ir piešķirta invaliditāte, ir iespējams noskaidrot Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas interneta vietnē šeit un šeit, kā arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras interneta vietnē.

Tāpat minētajās interneta vietnēs ir iespējams arī uzdot jautājumus komisijai un aģentūrai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas