E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21289
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Ceļu satiksme dzīvojamā zonā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2020
Diāna

Labdien! Pagalmā ir uzstādīta zīme Nr. 529 (“Stāvvietu zona”), vēl ir papildzīme Nr. 849, kurā rakstīts, ka drīkst novietot tikai ar pārvaldnieka atļaujām Nr. 1 –100. Visas stāvvietas ir numurētas. Bet bieži ir tā, ka aiz šīs zīmes liek automašīnas tie, kuriem nav tādas atļaujas, līdz ar to tiek aizņemtas gan numurētās vietas, gan arī caurbraucamie ceļi, tādēļ iedzīvotājs nevar novietot savu otru auto, kuram ir otra atļauja. Vai cilvēki, kuriem nav piešķirtas šīs atļaujas, var turēt savu auto aiz šīs zīmes?

A
atbild:
09. oktobrī, 2020

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 4. pielikuma 5. daļu “Norādījuma zīmes” ar ceļa zīmi Nr. 529 tiek apzīmēta “Stāvvietu zona”, t. i., vieta, kur tiesiski var novietot stāvēšanai transportlīdzekli. Savukārt ceļa zīme Nr. 849 nosaka “pārējo papildinformāciju”.

Ņemot vērā jautājumā uzdoto, secināms: lai konstatētu prettiesisku autovadītāju rīcību (“Ceļu satiksmes noteikumu” pārkāpumu), ir jākonstatē prettiesiskās rīcības darbības, t. i., kādas ceļu satiksmes noteikumu normas attiecīgais autovadītājs ir pārkāpis.

Konkrētajā situācijā ceļa zīme Nr. 529 atļauj transportlīdzekļu vadītājiem novietot savus transportlīdzekļus šīs zīmes darbības zonā. Savukārt papildu informācijas zīmē Nr. 849 iekļautā informācija neliedz šajā zonā novietot arī transportlīdzekļus, kuri neizpilda papildu informācijas zīmē iekļauto informāciju. Tādējādi tiesību pārkāpums, par kuru autovadītājs būtu saucams pie administratīvās atbildības, nav konstatēts.

Lai sasniegtu jūsu jautājumā norādīto mērķi – aizliegtu novietot tos transportlīdzekļus, kuriem nav izsniegta stāvēšanas atļauja, – būtu uzstādāma ceļa zīme Nr. 326 vai Nr. 327 ar papildu informācijas zīmi Nr. 849, nosakot apstāšanās vai stāvēšanas aizlieguma izņēmumu (izņemot ar pārvaldnieka atļaujām Nr. 1–100).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas