E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21232
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā atdot parādus vairākiem kreditoriem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2020
Margarita

Labdien! Man ir šāda problēma: 18 gados paņēmu vairākus kredītus. Manus parādus piedzina vairākas parādu piedziņas firmas, un pagājuši jau 8–9 gadi, katrai firmai esmu parādā, gribu beidzot atbrīvoties no parādiem. Bet nevaru uzreiz visiem visu samaksāt. Naudas nav tik daudz. Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Marika Mure
juriste

Parāds nav brālis, un saprotams, ka saistības pašas par sevi nekur neizzudīs. Ja ir apņemšanās tās nokārtot, iespējami vairāki situācijas risinājumi. Ja piekrītat saistībām un nevēlaties to apmēru apstrīdēt, var sākt pakāpeniskus norēķinus ar katru kreditoru atbilstoši savām finansiālajām iespējām. Var mēģināt vienoties ar kreditoru par parāda samazinājumu (praksē tā nav reta parādība), tādējādi samazinot arī kopējās summas apmēru un atvieglojot parāda jūgu. Ja ir grūtības ar finanšu sakārtošanu, atvēlot zināmu savu ienākumu daļu parādu segšanai, talkā var nākt finanšu izglītības pakalpojumu izmantošana, kas mūsdienās ir populārs institūts. Internetā pieejama informācija arī par iespējām šo pakalpojumu saņemt bez maksas.

Visbeidzot, ja parādu kopējais apmērs pārsniedz 5000 eiro un šīm saistībām ir iestājies izpildes termiņš, var apsvērt iespēju uzsākt maksātnespējas procesu. Lai izprastu maksātnespējas procesa ieguvumus un noskaidrotu citas ar šo procesu saistītās nianses, ieteicams konsultēties ar attiecīgās jomas juristu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas