E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21228
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai darbnespējas laiks ietekmē vidējo iemaksu algu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2020
Zane

Slimības laiku no vidējās iemaksu algas aprēķina 12 mēnešu perioda izslēdz. Kā tiek veikts aprēķins, ja šī gada janvārī ar bērnu esmu izmantojusi slimības lapu B? Dekrēta atvaļinājums sākas 5. novembrī.

A
atbild:
21. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalsta apmēru nosaka, pamatojoties uz vidējo apdrošināšanas iemaksu algu 12 mēnešu periodā, neskaitot pēdējos trīs: to, kurā tiek piešķirts pabalsts, un divus iepriekšējos.

Ja grūtniecības atvaļinājums jums sāksies novembrī, tad vidējo iemaksu algu rēķinās, ņemot vērā 12 mēnešu periodu: no 2019. gada 1. septembra līdz 2020. gada 31. augustam.

Pabalstam vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta no algu summas. Darbnespējas lapas periodus aprēķinā neieskaita, līdz ar to bērna slimības laiks, par kuru izsniegta B lapa, neietekmē pabalsta apmēru.

Maternitātes pabalstam rēķina kalendārās dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Aprēķinam izmanto Ministru kabineta noteikumos Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 8. punkta formulu:

Vd = (A1+A2 ..... +A12) : D

Formulā aprēķina “Vd” – kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu algas summu. “A1”, “A2” līdz pat “A12” ir mēnešu apdrošināšanas iemaksu alga, bet “D” – dienu skaits attiecīgajā 12 mēnešu periodā.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta 7. daļā noteikts, ka 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērnu tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.

Lai iegūtu informāciju par pabalstiem savā individuālajā situācijā, varat sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas