E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21203
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Politiskās partijas biedru sapulces sasaukšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
JD

Labdien! Partijas statūtos ir paredzēts: “Valde paziņo sapulces norises vietu, laiku un darba kārtību ar elektroniskā pasta starpniecību vai nosūtot vēstuli uz biedra norādīto pasta adresi.” No citiem punktiem ir redzams, ka statūti ir paredzēti klātienes biedru sapulcei. Vienā punktā ir noteikts: “Biedru sapulce notiek atklāti. Biedru sapulce var nolemt izraidīt personas, kuras traucē tās norisi.” Sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vairāk nekā puse partijas biedru. Tomēr statūtos nav precīzi ģeogrāfiski noteikta specifiskā biedru sapulces norises vieta (nedz adreses, nedz arī administratīvi teritoriālās piederības ziņā). Vai, balstoties uz nacionālo likumdošanu, kas regulē partiju un sabiedrisko organizāciju darbību, var uzskatīt, ka atbilstoši statūtu prasībām izsludinātā “Zoom” organizētā biedru sapulce, kurā daļa dalībnieku atradīsies vienkopus vienā ģeogrāfiskajā punktā, bet daļa citos punktos, kopā veidojot kvorumu, var tikt uzskatīta par pilntiesīgu lemttiesīgu biedru vai biedru pārstāvju sapulci? Vai šajā konkrētajā gadījumā valdei ir jānodrošina speciālā netiešā dalības forma arī personām, kuras izvēlas komunicēt tikai ar pasta starpniecību, līdz ar to pagarinot sapulces “norises laiku”, lai apkopotu pa pastu nosūtītos biedru balsojumus? Vai ir iespējama biedru sapulce, kuras sagatavošanā ir izpildīti citi statūtu noteikumi, bet kura pilnībā norit ar pasta vai interneta starpniecību? Vai arī statūtos minētās traucējušo personu izraidīšanas tiesības faktiski izslēdz šādu iespēju, jo tās var īstenot tikai klātienē vai tādā platformā kā “Zoom”? Paldies!

A
atbild:
25. septembrī, 2020

Saskaņā ar Politisko partiju likuma 14. panta 2. daļas 9. punktu partijas statūtos norāda: biedru sapulces sasaukšanas, lēmumu pieņemšanas un pārstāvības kārtību, kā arī kārtību, kādā biedrs var pieprasīt jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā. Tādējādi, ja jūsu minētās partijas statūtos ir noteikts, ka partijas biedru sapulces notiek klātienē, tad distances saziņas līdzekļu izmantošana biedru sapulces norisē nav saskaņā ar statūtiem, līdz ar to nav tiesiska.

Saskaņā ar Politisko partiju likuma 33. panta 5. daļu jautājumos, kas saistīti ar partijas biedru sapulces sasaukšanu, norisi, lēmumu pieņemšanu un atzīšanu par spēkā neesošiem, piemēro Biedrību un nodibinājumu likumu.

Biedru sapulces sasaukšana notiek saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 36. pantu.

Savukārt minētā likuma 37. panta 2. daļa noteic: ja biedru sapulcei nav tiesību pieņemt lēmumus saskaņā ar šā panta pirmo daļu, tad valde ne vēlāk kā pēc piecām nedēļām, ievērojot šā likuma 36. panta ceturtās daļas noteikumus, no jauna sasauc biedru sapulci ar tādu pašu darba kārtību. Sasauktā biedru sapulce ir tiesīga pieņemt lēmumus neatkarīgi no klātesošo biedru skaita, bet tikai tādā gadījumā, ja biedru sapulcē piedalās vismaz divi biedri.

Līdz ar to biedru sapulces lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem biedriem, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits (38. panta 1. daļa). Ņemot vērā minēto, pašreizējie tiesību akti neparedz biedru sapulces norisi un lēmumu pieņemšanu distancēti. Bez šaubām, izskatot minēto situāciju, ir jāņem vērā, kādi ierobežojumi (uz pulcēšanos vienkopus) bija sapulces sasaukšanas brīdī (piemēram, Epidemioloģiskās drošības likumā noteiktie ierobežojumi u. c.).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas