E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21061
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tikai īpašniekam ir tiesības rīkoties ar savu nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2020
Alise J.

Labdien! Sieviete bankā paņēma 30 000 eiro vai latus jauna dzīvokļa iegādei, man nav zināms, uz cik ilgu laiku. Ieķīlāja citu dzīvokli, kurā dzīvoja vīramāte, viņa ir mirusi. Šobrīd ieķīlātajā dzīvoklī dzīvo dēls, kurš nav pieteicies mantojumam. Vai pastāv kāda iespēja ieķīlāto dzīvokli atbrīvot un pārdot, jo dēla ģimenei nepieciešams lielāks dzīvoklis? Kopš kredīta ņemšanas ir pagājuši vairāk nekā 10 gadi. Paldies!

A
atbild:
08. septembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Diemžēl jūsu jautājumā nav informācijas par to, kāds ir ieķīlātā dzīvokļa statuss šobrīd. Svarīgi ir saprast, kam šobrīd pieder īpašumtiesības uz dzīvokli. Vai dzīvoklim šobrīd ir kādi apgrūtinājumi, vai hipotēka ir noņemta? Vai un kas ir lūdzis izsludināt mantojuma lietu, jo notārs pēc savas iniciatīvas mantojuma lietu neizsludina. Mantojuma lietu izsludināt visbiežāk lūdz potenciālie mantinieki vai kreditori.

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tikai īpašniekam ir tiesības rīkoties ar savu nekustamo īpašumu, arī to pārdot.

Tāpēc, lai noskaidrotu visus šos jautājumus, vispirms jums būtu nepieciešams ieskatīties valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā (https://www.zemesgramata.lv/), lai noskaidrotu, kurš ir nekustamā īpašuma īpašnieks, kā arī jautājumus par apgrūtinājumiem, kas skar nekustamo īpašumu. Ja uz nekustamo īpašumu būs nostiprināta hipotēka, tad bez bankas ziņas rīkoties ar nekustamo īpašumu nevarēsiet.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas