E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21002
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai bezdarbniecei ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Ella

Labdien! 01.08.2020. esmu izbeigusi darba attiecības. Nodokļi tika maksāti vairāk nekā 12 mēnešus. Šobrīd saņemu bezdarbnieka pabalstu. Esmu grūtniecības pirmajā mēnesī. Vai, dodoties grūtniecības atvaļinājumā 01.03.2021., es varu pretendēt uz maternitātes un vecāku pabalstu? Paldies!

A
atbild:
07. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieks šī pabalsta saņemšanas laikā tiek apdrošināts pensijai, taču netiek apdrošināts maternitātei un vecāku apdrošināšanai. Līdz ar to, ja neatsāksiet strādāt, jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu, pēc tam arī uz vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbināta un kurai ārsts ir izsniedzis dabnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams kvalifikācijas periods (3 apdrošināšanas mēneši pēdējā pusgadā vai 6 apdrošināšanas mēneši pēdējos divos gados).

Ja noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par nākamo bērnu, tad par šo bērnu ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas mājaslapā.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju, jums jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas