E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20998
Lasīšanai: 2 minūtes

Līgumu slēgšana ir civiltiesisks darījums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Daina

Dzīvokļu īpašniekiem, kas pēc būtības ir mājsaimniecības, daudzdzīvokļu mājā ir kopīpašums: gāzes katls, kas novietots kopīpašuma telpā un kas silda ūdeni un nodrošina dzīvokļu apsildi. Līgumu par dabasgāzes pirkumu slēdz apsaimniekotājs, juridiska persona, kurai ir dzīvokļu īpašnieku pilnvarojums (apsaimniekošanas līgums) slēgt šādu līgumu (par īpašnieku līdzekļiem) īpašnieku interesēs. Ne EM, ne GASO neatzīst, ka dabasgāzes patērētājs ir mājsaimniecības, kas dabasgāzi lieto savām vajadzībām. Motivācija: pirkuma līgumu slēdz juridiska persona, un ir viens uzskaites dabasgāzes skaitītājs. Vai kāds no dzīvokļu īpašniekiem vienpersoniski var vērsties administratīvajā tiesā, vai tas jādara apsaimniekotājam, lai apstrīdētu GASO lēmumu un EM (kā šīs jomas likumu izstrādātāju) sniegto skaidrojumu?

A
atbild:
17. septembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Līgumu slēgšana ir civiltiesisks darījums: atļautā kārtā izdarīta darbība tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai. Līdz ar to arī līgumu slēgšana par dabasgāzes pirkumu dibinās uz civiltiesisko attiecību pamata, nevis uz administratīvo (publisko) tiesību pamata.

No situācijas izklāsta nav saskatāms pamats, lai atteikumu slēgt līgumu varētu apstrīdēt administratīvajā tiesā.

Kā Civilprocesa, tā arī Administratīvā procesa likums paredz, ka persona savas intereses tiesā ir tiesīga realizēt pati vai šo tiesību realizācijai pilnvarot citas personas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas