E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20995
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
10
10

Cik ilgā laikā jāveic resoriskā pārbaude

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Olegs

Prokuratūra izmeklēšanas iestādes vadītājam pārsūtīja manu sūdzību par izmeklētāja rīcību resoriskās pārbaudes laikā, tomēr nekādu atbildi 30 dienu laikā nesaņēmu. Kur man vērsties?

A
atbild:
07. septembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Kriminālprocesa likumā nav noteikts resoriskās pārbaudes termiņš.

Kriminālprocesa likuma 373. panta trešajā daļā noteikts – ja ziņas satur informāciju par likuma pārkāpumu, kura atklāšanai nav nepieciešams pielietot kriminālprocesa līdzekļus un metodes, tad tās nosūta kompetentajai iestādei, lai veiktu resorisko pārbaudi. Ar resorisko pārbaudi šā likuma izpratnē saprot valsts iestādes un tās amatpersonu veiktu pārbaudi attiecībā uz iespējamu likuma pārkāpumu, izmantojot šīs iestādes darbību regulējošajā likumā noteiktās pilnvaras, kas nav kriminālprocesuālās pilnvaras.

Ievērojot minēto, izmeklēšanas iestādei ir tiesības uzsākt resorisko pārbaudi pēc personas sniegtajām ziņām attiecībā uz iespējamu likuma pārkāpumu. Pēc resoriskās pārbaudes tiek pieņemts lēmums Kriminālprocesa likuma 369.–373. pantā noteiktajā kārtībā, par ko jāinformē iesniedzējs.

Atbilstoši likuma “Par policiju” 14.1 panta trešajai daļai policijas resorisko pārbaudi, kas uzsākta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 1. punktu, pabeidz mēneša laikā vai ātrāk, ja tiek uzsākts kriminālprocess vai administratīvā pārkāpuma lietvedība. Ja objektīvu iemeslu dēļ šā panta trešajā daļā noteikto termiņu nav iespējams ievērot, tad policijas struktūrvienības priekšnieks to var pagarināt uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem. Ja resoriskā pārbaude uzsākta uz iesnieguma pamata, tad par termiņa pagarināšanu paziņo iesniedzējam.

Ja mēneša laikā neesiet saņēmis informāciju par resoriskās pārbaudes rezultātiem vai informāciju par resoriskās pārbaudes termiņa pagarināšanu, tad jums jāvēršas izmeklēšanas iestādē pie izmeklēšanas iestādes vadītāja ar lūgumu sniegt attiecīgu informāciju par termiņu un resoriskās pārbaudes rezultātiem.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas