E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20921
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
9
1
9

Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātajam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2020
Anna

Labdien! Esmu 3. kursa studente. Atradu internetā iespēju strādāt attālināti: “freelance” režīmā jeb kā pašnodarbinātā (čata moderatora amatā). Uzņēmumu sauc “Cloudworkers”, tas atrodas Londonā un pastāv kopš 2015. gada, bet čata platformas uztur arī Latvijas interneta vidē. Viņi e-pastā rakstīja, ka par ziņu var saņemt 0,07 centus un nedēļā vidēji var sasniegt 1200 ziņas, bet konkrēts ienākumu lielums mēnesī nav norādīts. Maksāšot man katra mēneša beigās. “Cloudworker Ltd.” esot līgumi ar čata platformām dažādās valstīs, arī Latvijā. Viņi rakstīja, ka nekādus nodokļus par mani nemaksās un man tas ir jādara pašai. Cik saprotu, man ir jāiet uz VID iegūt pašnodarbinātās statuss. Neesmu to nekad darījusi, un man nav šādas pieredzes. Nevaru arī prognozēt, cik nopelnīšu, jo esmu studente un tas ir tikai pusslodzes darbs (minimāli 12 h nedēļā). Vai jūs varētu pastāstīt, kas notiek ar nodokļiem? Nevēlos sagādāt sev kādas nepatikšanas. Nākamajā vēstulē kompānija atsūtīja vairākus dokumentus angļu valodā un pieprasīja ID, lai zinātu, ka man ir vismaz 18 gadu, un dokumentu, kas apliecina manu adresi, kurā dzīvoju. Kurš dokuments ir derīgs kā apliecinājums manai dzīvesvietas adresei? Man jāparaksta arī līgums, kā arī pašmaksāšanas dokuments. Kā lai saprotu, kādi nodokļi man būs jāmaksā VID Latvijā, un kur uzzināt vairāk informācijas? Esmu Latvijas pilsone un uzturos Latvijā. Paldies!

A
atbild:
24. augustā, 2020

Pašnodarbinātā persona ir fiziska persona, kura ir reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja.

Fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas VID kā nodokļu maksātājai, norādot jomu, kurā persona veiks saimniecisko darbību.

Plašāk par saimnieciskās darbības reģistrēšanas procesu jūs varat uzzināt VID mājaslapā.

Reģistrējot saimniecisko darbību VID, jums būs arī jānosaka nodokļu maksāšanas kārtība (turpat VID mājaslapā atrodams detalizēts apraksts par nodokļu maksāšanas kārtību un apmēru).

Lai apliecinātu savu deklarētās dzīvesvietas adresi, jums attiecīgajai kompānijai jāiesniedz izziņa par savu deklarētās dzīvesvietas adresi. Šādu izziņu izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas