E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20886
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kādus pabalstus maksās, ja piedzims bērns

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2020
Baiba

Labdien! Jautājums par pabalstiem, kurus varu saņemt: esmu bērniņa gaidībās, bet no 02.08.2019. līdz pat šim laikam nestrādāju (strādāju tikai vienu mēnesi no 11.03.2020. līdz 11.04.2020.). Pašreiz saņemu bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Paldies!

A
atbild:
13. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nestrādājoša sieviete var saņemt vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu (421 eiro), bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) līdz bērna pusotra gada vecumam un ģimenes valsts pabalstu (par pirmo bērnu ģimenē 11,38 eiro) no bērna viena gada vecuma. Tie ir valsts maksājumi sociāli neapdrošinātiem cilvēkiem, tas ir, tiem, kuri nav darba ņēmēji vai nav pašnodarbinātie.

Pašvaldība arī piešķir pabalstu sakarā ar bērna dzimšanu. Šī pabalsta summa atšķiras katrā pašvaldībā.

Sociāli apdrošinātām personām – darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kas no ienākumiem samaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, – ir tiesības uz vēl diviem nozīmīgiem maksājumiem: maternitātes un vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu maksā apmēram četrus mēnešus – divus mēnešus pirms dzemdībām un divus mēnešus pēc bērna piedzimšanas. Šī pabalsta apmērs ir 80% no vidējās iemaksu algas (bruto algas).

Vecāku pabalstu maksā vai nu līdz bērna viena gada vecumam, vai līdz pusotra gada vecumam. To izvēlas vecāks, kurš pabalstu pieprasa. Šo pabalstu var saņemt vai nu bērna mamma, vai bērna tēvs.

Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to maksā 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas. Ja vēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, tad maksā 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir jauns nosacījums, kuram jāizpildās, lai būtu tiesības saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstus. No 2020. gada 1. septembra tiek noteikts kvalifikācijas periods tiesību iegūšanai uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu: valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo divdesmit četru mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tas nozīmē: ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums iestāsies pēc 2020. gada 1. septembra, tad papildus tiks vērtētas tiesības uz maternitātes pabalstu, ņemot vērā noteiktos kvalifikācijas nosacījumus par nepieciešamo apdrošināšanas periodu.

Ja sievietei ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

No šā gada 1. janvāra tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, kuras ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma zaudē darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu.

Tātad tas, vai būs tiesības uz maternitātes un pēc tam uz vecāku pabalstu, pirmkārt, atkarīgs no tā, vai sāksiet strādāt, otrkārt, vai būs nepieciešamie sociālās apdrošināšanas mēneši – trīs pēdējā pusgadā vai seši pēdējos divos gados.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas