E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20834
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Laulības šķiršana, ja jaunajās attiecībās ir gaidāms bērns

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2020
Māris

Labdien! Esmu iesniedzis prasību tiesā par laulības šķiršanu, kā iemeslu minot to, ka sieva pirms pusgada aizgāja dzīvot pie cita vīrieša, tāpat tika lūgts nepiemērot samierināšanās laiku. Ir kopīgs nepilngadīgs bērns, par kuru savstarpēji esam vienojušies, ka dzīvos kopā ar māti. Šobrīd sieva ar iepriekšminēto vīrieti vairs nav attiecībās un cenšas ietekmēt šķiršanās procesa gaitu. Pats tagad esmu uzsācis dzīvi ar citu sievieti, kura gaida no manis bērnu. Vai tiesa šādu faktu ņemtu vērā, lai šķiršanās process netiktu atlikts un netiktu piemērots izlīgšanas laiks? Vēlos pieminēt, ka abi nedzīvojam Latvijā, bet pieteikums pirms mēneša ir iesniegts Latvijas tiesā. Pats esmu pilnvarojis juristu Latvijā kārtot visus jautājumus, savukārt sieva Latvijā noteikti neieradīsies.

A
atbild:
27. novembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 69. panta pirmo daļu laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Laulību var šķirt tad, ja laulība ir izirusi. Saskaņā ar Civillikuma 71. pantu laulība uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos. Un saskaņā ar šā likuma 72. pantu pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti.

Tātad likumā ir noteikts, ka laulību var šķirt, ja tā ir izirusi (pieņemot, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti).

Ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, tad saskaņā ar Civillikuma 74. panta pirmo daļu tiesa laulību var šķirt tikai tādā gadījumā, ja:

1) laulības iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret laulāto, kas pieprasa laulības šķiršanu, vai pret viņa bērnu vai laulāto kopīgo bērnu;

2) viens laulātais piekrīt otra laulātā prasībai šķirt laulību;

3) viens no laulātajiem uzsācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Tā kā jautājumā norādītajā gadījumā prasītājs ir uzsācis kopdzīvi ar citu personu un viņi gaida bērna piedzimšanu, tad tas ir apstāklis, kā dēļ tiesa var laulību šķirt, neatliekot lietas izskatīšanu laulāto samierināšanas nolūkā. Līdz ar to persona ir tiesīga norādīt tiesai uz šo apstākli, iesniedzot attiecīgus pierādījumus.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 235.¹ pantu prasības pieteikumā papildus šā likuma 128. pantā noteiktajam norāda: 1) no kura laika puses dzīvo šķirti;

2) vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai;

3) vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus.

Tā kā laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns, puses var savstarpēji vienoties par uzturlīdzekļiem šī bērna uzturam, aizgādību, saskarsmi ar bērnu. Ja vienoties savā starpā nav iespējams, tad puses var pieteikt attiecīgus prasījumus un katrs no šiem jautājumiem tiks noregulēts ar tiesas spriedumu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. panta pirmo daļu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Un saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. panta trešo daļu, ja viena no pusēm dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos.

Līdz ar to tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai personas rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos, ja persona dzīvo tālu un nevar ierasties uz tiesas sēdi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas