E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2067
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Līdz ar mantojumu tiek pārņemtas arī saistības

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2013
vivita Sidlovska

Labdien! Par cik likumus nezinu, rakstu jums, lai tiktu skaidrībā, jo nezinu ko iesākt. 2008.gadā zaudēju mammu, 2009.gadā zaudēju tēti. Ilgu laiku pēc vecāku nāves uzzināju, ka esmu mantiniece zemei. Nokārtoju visus dokumentus, Zemesgrāmatu. Par cik to zemi neizmantoju, grasījos pārdot, jo nekāda lielā vērtība zemei nav.
Pati esmu 2.grupas invalīde, vajadzēja naudiņas veselībai, bet kad taisījos pārdot, pēkšņi uzradās cilvēks, kam mamma jau bija zemi atdevusi saimniekošanā, bet bez jebkādiem dokumentiem. Tas vēl nebūtu nekas, bet gribēju pārdot zemi par lētu naudiņu, atdūros, jo zemei ir liegums 2000 Ls „Julianuss”. Zemi nevaru pārdot, kamēr nav nomaksāts liegums.
Tagad esmu neizpratnē: mamma ir mirusi, es neesmu neko ar šo zemi darījusi, neesmu neko ņēmusi - nekādus aizdevumus, kā arī man tagad kā mantiniecei nav, kur ņemt tādu naudu, ko samaksāt „Julianuss”, ko es neesmu ņēmusi, esmu tikai mantiniece, ko arī nezināju.
Mans jautājums ir: lūdzu, sakiet, ko man iesākt - vai man kā mantiniecei ir jāmaksā visi parādi, kas ir uz šo zemi, lai gan mamma jau 2008.gadā ir mirusi?

A
atbild:
18. martā, 2013
Latvijas Notariāts
Ilona Štegmane, zvērinātas notāres palīdze

Situācija nav īsti skaidra, bet, cik saprotams, tad zeme tika mantota no mātes vai tēva un ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku (Civillikuma 701.pants), kā arī ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet, līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām, arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās (Civillikuma 705.pants).

Īsumā: ja mantinieks ir pieņēmis mantojuma atstājēja mantojumu, tad viņš pieņem ne tikai labumus, bet arī saistības, tai skaitā atbild kreditoru priekšā.

Cik saprotams no jautājumā izklāstītā, tad zemesgrāmatā ir nostiprināta hipotēka un/vai aizliegums par labu „Julianuss”, un šī sabiedrība ir nodrošinātais kreditors, jo saistība ir reģistrēta publiskajā reģistrā – zemesgrāmatā. Zemesgrāmatas ierakstiem ir publiskā ticamība. Ja šī hipotēka izriet no mantojuma atstājēju noslēgtiem līgumiem, tad kreditors ir tiesīgs griezties pie mantinieka šo saistību izpildīšanai.

Īsti nav saprotama norāde, ka zeme ir nodota kādas personas „saimniekošanā”. Ja zeme ir nodota trešās personas lietošanā, tad par pamatu tam ir jābūt kādam darījumam, piemēram, nomas līgumam vai patapinājuma līgumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas