E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20665
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Saimnieciskās darbības un personisko līdzekļu nošķiršana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2020
Inga

Labdien! Esmu saimnieciskās darbības veicējs, pašnodarbinātā persona. Man ir jākārto grāmatvedība uzskaites žurnālā. Visi saimnieciskie darījumi notiek bezskaidrā naudā. Tomēr man nav atvērts atsevišķs konts bankā saimniecisko darījumu veikšanai, tāpēc bankas kontā tiek veikti arī maksājumi privātajām vajadzībām, kā arī tiek ieskaitīta darba alga. Šis konts ir arī deklarēts VID kā saimnieciskās darbības konts. Paskaidrojiet, lūdzu, kādas ir manas tiesības un pienākumi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 188 9. pantu: “[..] Naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ja tās ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, žurnālā neieraksta”. Kā prakstiski varētu izpausties šī prasība “nošķirt”? Kas varētu nodrošināt šo nošķirtību, lai žurnālā nebūtu jāuzskaita absolūti visi darījumiu kontā, ieskaitot privātos maksājumu un algu? (Piezīme: apzinos, ka ir jāatver atsevišķs konts saimnieciskajai darbībai.)

A
atbild:
11. augustā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Personas skaidrās naudas atlikums kasē un bezskaidrās naudas atlikums kredītiestāžu (banku) kontos, kā arī saņemtās un izsniegtās naudas summas, kuras norāda žurnālā, ir nošķirtas no personiskajām vajadzībām izlietojamām naudas summām. Ja kredītiestādes (bankas) kontu izmanto ne tikai norēķiniem saimniecisko darījumu nodrošināšanai, žurnālā norāda visas šajā kontā saņemtās un no tā izsniegtās naudas summas. Naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ja tās ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, žurnālā neieraksta. (Ministru kabineta 2007. gada 20. marta noteikumu Nr. 188 “Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā” 9. punkts)

Lai nodrošinātu, ka naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, iesakām personai saimniecisko darījumu naudas plūsmas izsekojamībai nošķirt un izmantot atsevišķu bankas kontu, kurā tiek veikti tikai ar saimniecisko darbību saistīti darījumi. Tikai tādā gadījumā žurnālā var nenorādīt naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām (piemēram, algu un maksājumus privātām vajadzībām).

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas