E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20657
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ja piemērots transportlīdzekļa vadīšanas liegums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2020
Aldis

Man ir liegums uz 4 gadiem. Ja mani aptur policija, vai man tikai piespriedīs sodu vai arī vēl pagarinās lieguma laiku? Paldies!

A
atbild:
26. augustā, 2020
Valsts policija
Krista Andersone, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Vēršam uzmanību: ja administratīvais pārkāpums ir izdarīts līdz 2020. gada 1. jūlijam un par to ir ticis piemērots sods, tad tā izpilde pabeidzama pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) saskaņā ar Administratīvā atbildības likuma (AAL) pārejas noteikumu otro punktu, kas noteic, ka procesuālās darbības, kas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai uzsāktas saskaņā ar LAPK, tiek arī pabeigtas LAPK noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši LAPK 312. pantā noteiktajam, ja transportlīdzekļa vadītājs, kuram atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, izvairās nodot vadītāja apliecību un turpina vadīt transportlīdzekli, kad transportlīdzekļu vadīšanas tiesības viņam atņemtas, Valsts policija pagarina tiesību atņemšanas termiņu par attiecīgo laika posmu, kurā nelikumīgi izmantota vadītāja apliecība.

Vienlaicīgi informējam, ka no 2020. gada 1. jūlija ir stājies spēkā AAL, aizstājot LAPK.

Ieviešot AAL, administratīvo pārkāpumu sastāvi ir pārnesti uz materiālo administratīvo tiesību regulējošiem jomas likumiem. Līdz ar to jautājumus par ceļu satiksmes pārkāpumiem un kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā regulē Ceļu satiksmes likums (CSL) un pamatā nekas nav mainījies attiecībā uz administratīvo atbildību par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

AAL vairs nereglamentē administratīvo pārkāpumu daudzējādības veidus – administratīvo pārkāpumu atkārtotību un kopību.

AAL 22. pants noteic: ja viena persona izdarījusi divus vai vairākus administratīvos pārkāpumus, administratīvo sodu piemēro par katru pārkāpumu atsevišķi. Piemēram, ja persona ir vadījusi transportlīdzekli, pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu, un tas noticis, esot spēkā transportlīdzekļa vadīšanas aizliegumam, tad atbilstoši AAL 22. pantam tiek piemērots atsevišķs sods par atļautā ātruma pārsniegšanu un atsevišķs sods par transportlīdzekļa vadīšanu bez tiesībām un tiks reģistrēti soda punkti par katru pārkāpumu.

CSL 51. panta sestā daļa noteic, ka par transportlīdzekļu vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegums, kas piemērots saskaņā ar AAL 18. pantu, pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros vai par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu ārvalstīs, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām.

AAL kā soda veids netika saglabāts administratīvais arests. Lai nodrošinātu soda efektivitāti un preventīvi novērstu iespējamos pārkāpumus, ir palielināts gan piemērojamā naudas soda apmērs (maksimālo sodu paaugstinot no 1400 eiro uz 2000 eiro), gan arī termiņš, uz kādu atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, ja persona vadījusi transportlīdzekli alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, paaugstinot šo termiņu no četriem uz pieciem gadiem (CSL 62. pants).

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” par katru administratīvo pārkāpumu reģistrē pārkāpumu uzskaites punktus. Piemēram, ja transportlīdzekļa vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, vadot transportlīdzekli, nav piesprādzējies un ir pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu, tad par katru ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu tiks piemērots atsevišķs administratīvais sods: par drošības jostas nelietošanu un atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Tāpat par katru pārkāpumu atsevišķi tiks reģistrēti pārkāpumu uzskaites punkti.

Saskaņā ar AAL 86. panta ceturto daļu konfiskācijai var pakļaut administratīvo pārkāpumu izdarījušai personai piederošu transportlīdzekli, ja tā alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē izdarījusi administratīvo pārkāpumu pret satiksmes drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas