E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20643
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Par tiesībām uz pabalstiem par nākamo bērnu, ja ir izbeigtas darba attiecības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2020
Diana

Labdien! Pašlaik atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, mans bērna kopšanas atvaļinājums beigsies februāra vidū. Otrs mazulis dzims aprīļa sākumā. Vēlējos noskaidrot, kā būs ar maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu otrajam bērniņam? Piebildīšu, ka darba attiecības izbeidzās, kad stājos dekrētā. Paldies!

A
atbild:
16. jūlijā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Pēc jautājuma izklāsta saprotams, ka pašlaik esat darba attiecībās un atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā. Tomēr pirms nākamā gaidāmā grūtniecības atvaļinājuma darba attiecības ar jums tiks izbeigtas.

No šā gada 1. janvāra spēkā ir tiesību norma, kas noteic, ka tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, kuras ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma zaudē darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu.

Tāpat joprojām spēkā ir nosacījums, ka tiesības uz maternitātes pabalstu ir sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tas nozīmē, ja darba tiesiskās attiecības ar jums tiks izbeigtas ne agrāk kā 60 dienas (210 dienas uzņēmuma likvidācijas gadījumā) pirms jaunā grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma, tad jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

Jāmin vēl viens nosacījums, kuram jāizpildās, lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu.

No 2020. gada 1. septembra tiek noteikts kvalifikācijas periods tiesību iegūšanai arī uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu, tāpat kā tas jau ir noteikts slimības pabalstam, proti, lai būtu tiesības saņemt minētos pabalstus, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo divdesmit četru mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tas nozīmē, ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums iestāsies pēc 2020. gada 1. septembra, tad papildus tiks vērtētas tiesības uz maternitātes pabalstu, ņemot vērā noteiktos kvalifikācijas nosacījumus par nepieciešamo apdrošināšanas periodu.

Kvalifikācijas periodā ieskaita arī periodu, kurā persona ir darba ņēmēja un atrodas grūtniecības, dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumā un saņēmusi attiecīgi maternitātes, vecāku vai slimības pabalstu, vai kā pašnodarbinātā nav guvusi ienākumus un saņēmusi maternitātes, vecāku vai slimības pabalstu.

Savukārt tiesības uz vecāku pabalstu ir arī sievietēm, kuras vairs nav darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusā datumā, no kura tiek piešķirts vecāku pabalsts, bet viņām ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts šādos gadījumos:

  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • vai arī kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Proti, ja sievietei ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut arī neizpildās nosacījums par nepieciešamo kvalifikācijas periodu vecāku pabalstam.

Attiecībā uz vecāku pabalsta apmēru jāmin, ka no šā gada 1. janvāra ir spēkā tiesību norma, kas paredz: ja sievietei, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Šīs tiesību normas nosacījums tiek piemērots, ja:

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis trīs gadu vecumu;
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja visi nosacījumi izpildās, tad vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Darba attiecību pārtraukšanas fakts neietekmē nosacījuma piemērošanu, ja vien par nākamo bērnu ir tiesības uz vecāku pabalstu.

Jāzina, ka nosacījums par pabalsta apmēra saglabāšanu ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.

Gadījumā, ja darba tiesiskās attiecības jau ir pārtrauktas tagadējā bērna gaidību vai kopšanas laikā, proti, neesat vairs darba ņēmēja, bet turpināt saņemt vecāku pabalstu, tad, iestājoties jaunai grūtniecībai nākamā gada sākumā, jums nebūs tiesības par gaidāmo mazuli saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, jo no darba attiecību pārtraukšanas brīža jau būs pagājušas vairāk nekā 60 dienas (vai 120 dienas uzņēmuma likvidācijas gadījumā).

Savukārt, ja dzīves situācija mainīsies un jūs atkal sāksiet strādāt, proti, kļūsiet par darba ņēmēju vai pašnodarbināto, kas faktiski veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pilnā apmērā un šādi apstākļi pastāvēs, iestājoties jaunajam grūtniecības atvaļinājumam, tad tiesības uz maternitātes pabalstu tiks noteiktas, ja izpildīsies nosacījumi par nepieciešamo kvalifikācijas periodu.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas  aģentūras informējošos kanālus: rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas