E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32417
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem, ja strādāts sašķidrināto gāzu reģenerācijas ražotnēs

J
jautā:
16. aprīlī, 2024
Oļegs Stunža

Vai es varu doties pensijā, sasniedzot pilnu 63 gadu vecumu, ja esmu nostrādājis sašķidrinātās gāzes uzņēmumos vismaz 10 gadu?

A
atbild:
29. aprīlī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Gaļina Petrova, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem 2024. gadā  ir personām, kuras sasniegušas 62 gadu un deviņu mēnešu vecumu (no 2025. gada – ir sasniegušas 63 gadu vecumu), ja viņas ir nostrādājušas līdz 1996. gada 1. janvārim darbos, kas paredzēti Ražošanas, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstā Nr. 2 (apstiprināts 1956. gada 22. augustā ar PSRS Ministru Padomes lēmumu Nr. 1173): 

  • sievietes – ne mazāk  kā piecus gadus, ja viņu kopējais darba stāžs nav mazāks par  20 gadiem; 
  • vīrieši – ne mazāk kā sešus gadus un trīs mēnešus, ja viņu kopējais darba stāžs nav mazāks par 25 gadiem.

Saskaņā ar Saraksta Nr. 2 XIII nodaļas 3. apakšnodaļu Naftas, gāzes, ogļu un slānekļa pārstrāde”  tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem ir šajā apakšnodaļā minētajiem strādniekiem un inženiertehniskajiem darbiniekiem, kuri bija nodarbināti šādās ražotnēs: naftas un naftas produktu pārtvaices un krekingēšanas; naftas produktu pirolīzes; jēlnaftas sagatavošanas; šķīdumu un eļļu reģenerācijas; alkilēšanas, gāzbenzīna un sašķidrināto gāzu reģenerācijas; gāzbenzīna kondensēšanas un uztveršanas; dabas un ūdens gāzes konversijas [..]. 

Fakts, ka persona ir strādājusi sašķidrinātās gāzes uzņēmumos, vēl nenozīmē, ka viņa bija nodarbināta ražotnē un profesijā, kas dod tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem. 

Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra varētu izskatīt jautājumu par personas tiesībām uz vecuma pensiju saskaņā ar sarakstu Nr. 2, viņai jāiesniedz dokumenti, kas apliecina apdrošināšanas periodus.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 126 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas