E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20458
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba samaksa jāizmaksā atbilstoši darba līgumā nolīgtajam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2020
Artūrs

Darbavietā ir noteikts papildu darbs ar oficiālu līgumu, šis līgums ir noteikts uz nenoteiktu laiku, bet tas noteic, ka par šā līguma noteiktajiem papildu pienākumiem man pienākas papildsamaksa pēc noteiktas formulas. Nostrādāju martu, un par šo mēnesi man pienākas noteiktās piemaksas. Darba devējs algas izmaksas dienā (15. datumā) ziņo: tā vietā, lai izmaksātu man nopelnīto samaksu par veikto papildu darbu, viņš ir nolēmis šo formulu izmainīt, mani nekādā veidā par šo neinformējot, tādejādi atsakoties izmaksāt man nopelnīto summu bez nekāda iepriekšēja pamatojuma un manas personīgās izvēles atteikties no šī papildus darba veikšanas. Esmu veicis papildu darbu pēc līguma, kurš nevienā brīdi netika pārtraukts vai rakstiskā (pat mutiskā) veidā izmainīts. Cik likumīga ir šāda darbība no darba devēja puses? Kurās iestādēs man vērsties, lai apstrīdētu darba devēja rīcību? Jo pašlaik iznāk, ka tā vietā, lai izmaksātu manu samaksu, darba devējs ir izlēmis to padarīt sešas reizes mazāku: mani iepriekš neinformējot par to, ka, veicot šo papildu darbu, es saņemšu daudzas reizes mazāku atalgojumu, nekā iepriekš ir bijis saskaņots ar darba devēju.

A
atbild:
29. jūnijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 65. panta pirmo daļu darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā. Atbilstoši jūsu sniegtajai informācijai piemaksa par papildu darbu jums ir noteikta darba līgumā, līdz ar to darba devējam ir pienākums izpildīt darba līguma noteikumus, kas attiecas uz piemaksu par papildu darbu.

Ja darba devējam ir radusies nepieciešamība mainīt darba līguma noteikumus par piemaksas par papildu darbu apmēru, tad darba devējam ir pienākums veikt darbinieku darba līgumā grozījumus, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību.

Kamēr jūs neesat vienojies ar darba devēju par grozījumiem darba līgumā saistībā ar piemaksas apmēru, darba devējam ir pienākums izmaksāt piemaksu par papildu darbu tādā apmērā, kāda nolīgta darba līgumā.

Atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai, lai aizsargātu savas aizskartās tiesības un likumīgās intereses, jums ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot “Latvijas pasta” kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu.

Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, jums saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par darba samaksas piedziņu.

Tāpat jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Lai atvieglotu saziņu, Valsts darba inspekcija ir izstrādājusi iesnieguma veidlapu. Iesniegumu var iesniegt elektroniski portālā latvija.lv vai, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, sūtot uz e-pasta adresi vdi@vdi.gov.lv; tāpat iesniegumu var nosūtīt pa pastu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas