E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20413
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Vai darbiniekam jākompensē izdevumi par darba apģērbu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2020
Ināra

Darba devējs nodrošina darbinieku ar darba apģērbu. Vai pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas darba devējs ir tiesīgs atprasīt izsniegto darba apģērbu, kompensēt tā vērtību vai atlikušo vērtību?

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba apģērbi ir dažādi, un jautājumā nav norādīts, par kādu darba apģērbu ir runa.

Ja runa ir par darba apģērbu kā aizsardzības līdzekli, ko darbinieks valkā vai citādi lieto darbā, lai aizsargātu savu drošību un veselību no viena vai vairāku darba vides riska faktoru iedarbības, tad saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 372 “Darba aizsardzības prasības, lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus” 6. punktu darba devējam ir bez maksas jānodrošina nodarbinātie ar aizsardzības līdzekļiem un jāveic pasākumi, kas nodrošina aizsardzības līdzekļu uzturēšanu darba kārtībā un atbilstību higiēnas prasībām saskaņā ar ražotāja instrukcijām (piemēram, aizsardzības līdzekļu glabāšanu, pārbaudi, tīrīšanu, dezinfekciju, remontu). Par šādu darba apģērbu prasīt atlīdzināt tā iegādi darba devējs nav tiesīgs.

Ja runa ir par citādu darba apģērbu, piemēram, darba apģērbs viesmīļiem vai pavāriem, parasti tā lietošanas kārtību un citus aspektus nosaka uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumos vai darba līgumā, vai citā uzņēmuma dokumentā. Pastāv iespēja, ka darbinieks daļēji kompensē pēc viņa individuālajiem izmēriem šūta darba apģērba iegādi.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas