E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20323
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Ja viens vecāks liek šķēršļus otra vecāka saskarsmei ar bērnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2020
Dzintars

Labdien! Kā man rīkoties pareizi? Esmu šķīries no bērna mātes, bērns dzīvo pie viņas, ar bērnu biju ļoti tuvās attiecībās, regulāri sazinājos, ņēmu pie sevis, centos visādi palīdzēt, nākt pretī, bet šobrīd māte ir sadomājusies, ka es vairs nevaru tikties ar bērnu un ar viņu kontaktēties, sakūda viņu pret mani, stāsta dažādus melus un pilnībā ignorē jebko, ko es saku. Kā man rīkoties?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Šķiršanas gadījumā, kad laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai bērni, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtība tiek noteikta vai nu ar laulāto noslēgto vienošanos (šķirot laulību pie notāra), vai ar tiesas spriedumu, kas stājies likumīgā spēkā (šķirot laulību tiesā), vai ar izlīgumu, kuru apstiprinājusi tiesa ar attiecīgu spēkā stājušos spriedumu (šķirot laulību tiesā).

Saskaņā ar Civillikuma 181. panta ceturto daļu jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem. Līdz ar to nav pieļaujama situācija, kad viens vecāks noskaņo bērnu pret otru vecāku. Strīdi vecāku starpā negatīvi ietekmē pašu bērnu, tāpēc labākais variants būtu vecākiem izrunāt situāciju un mēģināt abpusēji labprātīgi vienoties par to, ka atsevišķi dzīvojošais vecāks ievēro saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, savukārt otrs vecāks neliek tam nekādus šķēršļus.

Tomēr, ja pārrunas nenoved pie rezultāta un/vai ja viena puse konstatē, ka otra puse liedz viņai realizēt saskarsmi atbilstoši saskarsmes tiesības izmantošanas kārtībai, tad ir šādi varianti situācijas atrisinājumam:

  • ja pušu laulība tika šķirta tiesā un ar spēkā stājušos tiesas spriedumu laulības šķiršanas lietā ir noteikta saskarsmes tiesības izmantošanas kārtība, puse ir tiesīga doties uz tiesu ar motivētu lūgumu un saņemt izpildu rakstu. Par izpildu raksta saņemšanu jūs varat izlasīt portālā publicētajā atbildē. Izpildu raksts kopā ar tiesas spriedumu un iesniegumu ir jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš uzsāks izpildu lietu un sprieduma attiecīgās daļas (par saskarsmi) piespiedu izpildi. Piespiedu izpilde var notikt, piemēram, šādi: saskarsmes tiesību izmantošanas kārtībā ir norādīts, ka vecāks pavada laiku ar bērnu, piemēram, nedēļas konkrētajā dienā, paņemot bērnu no viņa pastāvīgās dzīvesvietas plkst. 18.00 un atvedot atpakaļ plkst. 20.00. Šajā konkrētajā nedēļas dienā šis vecāks ar zvērinātu tiesu izpildītāju ierodas bērna pastāvīgajā dzīvesvietā, lai vecāks realizētu saskarsmi ar savu bērnu. Ja otrs vecāks liedz saskarsmi bez attaisnojošiem iemesliem (šādi iemesli varētu būt – bērna slimība, bērna nevēlēšanās tikties ar otro vecāku utt.), zvērināts tiesu izpildītājs to fiksē un tālāk atkarībā no situācijas veic visus likumā noteiktos pasākumus un izmanto visus likumā paredzētos līdzekļus un metodes, lai ātri un kvalitatīvi pildītu tiesas nolēmumu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 620.24 panta pirmo daļu, ja tiesu izpildītāja noteiktajā laikā un vietā parādnieks nodrošina piedzinēja saskarsmi ar bērnu atbilstoši nolēmumā noteiktajai saskarsmes tiesību īstenošanas kārtībai, tiesu izpildītājs sastāda aktu par to, ka nolēmums tiek pildīts. Ja tiesu izpildītāja norādītajā laikā un vietā bērns nav sastopams un parādnieks nav paziņojis iemeslu, kādēļ bērns nav sastopams, vai paziņojis iemeslu, kuru tiesu izpildītājs neatzīst par attaisnojošu, vai parādnieks atsakās nolēmumu izpildīt tāda iemesla dēļ, kuru tiesu izpildītājs neatzīst par attaisnojošu, tiesu izpildītājs sastāda aktu par nolēmuma nepildīšanu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 620.25 panta pirmo daļu aktu par nolēmuma nepildīšanu tiesu izpildītājs nosūta rajona (pilsētas) tiesai, kura pieņēmusi nolēmumu lietā, kura izriet no saskarsmes tiesībām vai kuras darbības teritorijā izpildāms ārvalsts nolēmums vai šā likuma 540. panta 7.1 punktā norādītais izpildu dokuments.

Ja tiesas nolēmums par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību netiks izpildīts labprātīgi, saskaņā ar Civilprocesa likuma 620.25 panta otro daļu tiesnesis otram vecākam var uzlikt naudas sodu līdz 1500 eiro, tāpat var tikt izlemts jautājums par aizgādības tiesību pārtraukšanu vai atņemšanu, un puse saskaņā ar Krimināllikuma 168. pantu būs atbildīga par ļaunprātīgu nolēmuma nepildīšanu.

  • ja pušu laulība tika šķirta pie notāra, tad ir jāpārbauda, vai vienošanās, kurā ietverta arī saskarsmes tiesību izmantošanas kārtība, ir noslēgta notariālā akta veidā vai privātā dokumenta veidā. Ja šī vienošanās ir noslēgta notariālā akta veidā (kas taisīts kā piespiedu izpildei nododams notariālais akts), tad pusei jādodas pie attiecīgā notāra un jāsaņem izpildu akts, kuru kopā ar iesniegumu ir jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam tādā pašā kārtībā kā iepriekš aprakstītajā gadījumā par sprieduma daļas (laulības šķiršanas lietā) piespiedu izpildi;
  • ja pušu laulība tika šķirta pie notāra un vienošanās, kurā ietverta arī saskarsmes tiesības izmantošanas kārtība, ir noslēgta privātā dokumenta veidā, tad pusei ir jāsniedz prasības pieteikums tiesā sakarā ar saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības nepildīšanu.

Lai saņemtu individuālo konsultāciju, jūs ar visiem savā rīcībā esošajiem dokumentiem varat vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, kas praktizē ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas