E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20313
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Nelikumīga personas datu iegūšana internetā ir sodāma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2020
Jānis

Labdien! Gadījās tāda situācija, ka internetā nopirku svešu kredītkartes informāciju. Likās, ka tā būs vienkārši apkrāpšana. Izmēģināju, un sanāca pasūtīt interneta veikalā telefonu uz savu adresi un vārdu. Kāds sods draud par šādu rīcību?

A
atbild:
12. jūnijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši normatīvajiem aktiem jūsu gadījumā konstatētā fakta izvērtēšana kriminālprocesa ierosināšanai varētu notikt pēc Krimināllikuma 145. panta pirmās daļas (ja radīts būtisks kaitējums) “Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem” vai saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.7 pantu pirmo daļu “Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem” par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, tas ir, par jebkurām nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, sakārtošanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, izpaušanu, bloķēšanu vai dzēšanu.

Papildus šajā gadījumā ir notikušas ne tikai nelikumīgas darbības ar personas datiem, bet arī – atbilstoši Krimināllikuma 177. pantam – krāpšana.

Iepazīties ar soda sankcijām jūs varat konkrētajā likuma pantā. Tā, piemēram, Krimināllikuma 177. panta pirmās daļas sankcija par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Vienlaikus jānorāda, ka par nelikumīgām darbībām ar svešiem personas datiem internetā, ja šādi dati ir pieejami, jums ir pienākums ziņot Valsts policijai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas