E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20272
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Vai var noteikt mērķi, kuram ziedot ķermeni, audus un orgānus pēc nāves

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2020
Sigita

Labdien! Pēc nāves vēlos savu ķermeni ziedot zinātnei (medicīnas studijām/anatomikumam). Latvijā ir iespēja uzrakstīt iesniegumu PMLP mājaslapas sadaļā “Iesniegums par orgānu izmantošanu pēc nāves”. Tomēr šajā iesniegumā nav iespējas izvēlēties, vai nodot ķermeni pēc nāves zinātnei vai orgānu ziedošanai: tikai atļaut vai neatļaut izmantot ķermeni, audus un orgānus pēc nāves. Kā juridiski nodrošināt, lai pēc nāves ir zināms, ka vēlos nodot savu ķermeni tieši zinātnei? Ja būšu uzrakstījusi iepriekšminēto iesniegumu, atradīšos slimnīcā un klāt nebūs radinieku vai draugu, kas zina par manām vēlmēm, pēc PMLP reģistra mani orgāni visdrīzāk tiks ziedoti, jo tur laiks būs ierobežots šīm operācijām pēc nāves brīža. Vai šādā gadījumā pareizāk būtu savas vēlmes izklāstīt testamentā? Ja tā, vai ir garantija, ka testamentā izteiktā vēlme tiks pietiekami ātri realizēta (ziņots medicīnas personālam)? Vai arī jāraksta testamentā un jāraksta arī iesniegums par ķermeņa izmantošanu ar risku, ka šajās situācijās ierobežotā laika dēļ ķermenis var tikt nodots orgānu ziedošanai, nevis zinātnei, jo šīs darbības tiek balstītas uz PMLP reģistru?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pagaidām nepastāv iespēja izvēlēties mērķi, kādam vēlaties atļaut izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves, tomēr no 2021. gada 1. februāra spēkā stāsies jauna likuma “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” redakcija. Šīs likuma redakcijas otrajā pantā ir paredzēts, ka, izdarot atzīmi vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā, varēs arī norādīt sava ķermeņa, audu un orgānu izmantošanas mērķi.

Jāņem vērā, ka iesniegums ir tikai atļauja, nevis pienākums izmantot jūsu ķermeni pēc nāves, līdz ar to iesniegums negarantē, ka jūsu ķermenis noteikti tiks izmantots mērķim, kuram dota atļauja. Jo šaurāks ir doto atļauju apjoms, jo mazākas iespējas, ka ķermenis konkrētajam nolūkam nāves brīdī būs nepieciešams.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas