E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20253
Lasīšanai: 2 minūtes

MU darbinieks ir sociāli apdrošināts, taču nevar saņemt IIN atlaides

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2020
Agnese

Labdien! Vēlos uzzināt, kāda ietekme ir uz slimības, bezdarbnieka u. c. pabalstu un pensiju aprēķina sistēmu, ja šobrīd strādāju normālā SIA, kurš maksā visus algas nodokļus, man ir divi apgādājamie bērni, bet plānoju sākt strādāt otrā darbavietā, kas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja. Ko es iegūstu vai zaudēju, ja ienākumus gūstu šādā veidā?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma darbinieks arī ir sociāli apdrošināts, taču šajā nodokļu režīmā atšķiras sociālo iemaksu reģistrēšanas kārtība katram darbiniekam. SIA, kurā tiek maksāti vispārējie nodokļi, darbinieka apdrošināšanas alga ir bruto alga. Līdz ar to no tās tiek rēķināts pabalstu apmērs, pensijai tiek novirzīti 20%.

No mikrouzņēmuma darbinieka algas nodokļus neietur. Pabalstus rēķina un pensijas kapitāls veidojas no iemaksu objekta. Iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā mikrouzņēmuma darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, darbinieku apdrošināšanas statusam atbilstošo iemaksu likmi un mikrouzņēmuma aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni.

Ja ir tiesības uz kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem (slimības, bezdarbnieka u. c.), sociālās iemaksas summē.

Kolīdz sāksiet strādāt mikrouzņēmumā, “normālajā SIA” jums vairs nebūs tiesību uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas