E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20162
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Cik liels IIN būs jāmaksā, ja īpašumu pārdod uz nomaksu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2020
Maija Laveniece

Es pārdevu māju par 19 500 eiro (uz nomaksu). 2008. gadā to nopirku par 55 000 eiro. Cik liela būs NĪ nodokļa summa? Kad man par šo pārdošanas faktu jāpaziņo VID?

A
atbild:
21. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis – tas ir, iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Likme ir 20%, un ar to apliek starpību, kāda veidojas, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību.

Ja nodokļa maksātājs ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas saņem vairāku taksācijas periodu laikā, tad uzskatāms, ka ienākums ir gūts tajā taksācijas periodā, kurā ir saņemta samaksa.

Ja pārdevējs ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas saņem vairāk nekā trīs taksācijas periodu laikā, skaitot no gada, kurā noslēgts atsavināšanas līgums, uzskata, ka viss ar atsavināšanu saistītais ienākums gūts pirmo trīs taksācijas periodu laikā. Trešajā taksācijas periodā ar nodokli apliekamajā ienākumā iekļauj atlikušo līgumā noteikto, bet nesaņemto summu (neatkarīgi no tā, vai ienākums ir saņemts vai nav).

Ja ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas saņem vairāku taksācijas periodu laikā, aprēķinot apliekamo ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas, izdevumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegādi, iekļauj aprēķinā proporcionāli ieņēmumu daļai.

Par nodokli nekustamā īpašuma pārdošanas ienākumam individuālā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Lai sazinātos ar dienestu, var izmantot vairākas iespējas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas