E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2012
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Krievijas un Latvijas pensijas saņemšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2013
Ludmila Petrova

Vai Krievijas pilsone (57 gadi) tagad izvēloties saņemt Krievijas Federācijas pensiju pēc Līguma 18.12.2007. (Latvijas Republikas un Krievijas  Federācijas Līgums par sadarbību sociālās drošības jomā, stājas spēkā 19.01.2011.) nosacījumiem, varēs saņemt Latvijas pensiju 2019.gadā? Vai šajā 2013.gadā pilsones izvēle būs galīga, un 2019.gadā viņa nevarēs atteikties no Krievijas Federācijas pensijas, saņemt Latvijas pensiju, pat ja būs izpildīti visi pensijas saņemšanas nosacījumi pensijas pieprasīšanas brīdī?  Paldies.

A
atbild:
07. martā, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Santa Pēkale, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja Krievijas Federācijas (KF) pilsone ir izvēlējusies saņemt KF pilsoņa pensiju, tad šī izvēle (saskaņā ar Līguma 25.panta otrās daļas nosacījumiem) ir galīga un nav pārskatāma. Atteikšanās no KF pilsoņa pensijas pēc izvēles izdarīšanas Līgumā nav paredzēta.

Tomēr saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem papildus KF pilsoņa pensijai personai ir tiesības pieprasīt Latvijas vecuma pensiju (nepiemērojot Līguma nosacījumus) par Latvijas apdrošināšanas periodiem pēc 2002.gada 1.janvāra, jo tie netiek ņemti vērā KF pilsoņa pensijai.

Tiesības uz Latvijas pensiju var rasties tikai tad, ja ir izpildīti pensijas piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi – ir sasniegts Latvijā noteiktais pensijas vecums un apdrošināšanas stāžs.

Šobrīd pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums ir 62 gadi, bet no 2014.gada 1.janvāra tas tiek pakāpeniski paaugstināts par 3 mēnešiem, līdz tiks sasniegts 65 gadu vecums. Pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs šobrīd ir 10 gadi, bet no 2014.gada nepieciešamais stāžs jau būs 15 gadi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas